Domowy sernik cytrynowy to propozycja na bardzo szybkie, orzeźwiające ciasto. Sernik ten przygotowujemy wraz z domowym dżemem cytrynowym, który bardzo często nazywany jest lemon curd.

Przygotowując to ciasto nie musicie nawet wykorzystywać miksera, wszystko wymieszacie łyżką. A przygotowany dżem cytrynowy jest również świetną propozycją jako dodatek do pieczywa, ale innych wypieków, na przykład babeczek z kruchego ciasta.

Składniki na sernik

  • 3 jajka
  • 750 g sera w wiaderku na sernik
  • 1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (białego)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • skórka z 3 cytryn
  • sok z 1 cytryny

Składniki na krem cytrynowy

  • sok z 3 cytryn
  • skórka z 3 cytryn
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju
  • 200g cukru
  • 125g serka mascarpone

Dodatkowo

  • 4-5 maślanych herbatników

Dżem cytrynowy (lemon curd) – przepis

Do rondelka dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, mąkę ziemniaczaną, jajka, żółtka, cukier i całość zagotowujemy cały czas mieszając. Jak wszystko się zagotujemy zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę oleju. Mieszamy.

Obejrzyj nasze filmy:

Domowy sernik cytrynowy – przepis

Składnik na sernik mieszamy w misce. Nie robimy tego zbyt długo, tak aby go za bardzo nie napowietrzyć. Sernik po upieczeniu powinien być dość równy. Po wymieszaniu składników, masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia.

Sernik pieczemy przez 60 minut w 150 st. C w kąpieli wodnej.

Po upieczeniu zostawiamy go na ok. 10 minut w uchylonym piekarniku. Następnie zostawiamy do ostygnięcia.  W tym czasie przygotowujemy krem cytrynowy – wcześniej przygotowany lemon curd mieszamy z serkiem mascarpone. Wierzch smarujemy przygotowanym kremem cytrynowym, a boki obsypujemy pokruszonymi herbatnikami.

Domowy sernik cytrynowy
Domowy sernik cytrynowy
Domowy sernik cytrynowy
Sernik z Lemon curd