Domowy sernik cytrynowy to propozycja na bardzo szybkie, orzeźwiające ciasto. Sernik ten przygotowujemy wraz z domowym dżemem cytrynowym, który bardzo często nazywany jest lemon curd.
Przygotowując to ciasto nie musicie nawet wykorzystywać miksera, wszystko wymieszacie łyżką. A przygotowany dżem cytrynowy jest również świetną propozycją jako dodatek do pieczywa, ale innych wypieków, na przykład babeczek z kruchego ciasta.
Składniki na sernik
- 3 jajka
- 750 g sera w wiaderku na sernik
- 1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (białego)
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- skórka z 3 cytryn
- sok z 1 cytryny
Składniki na krem cytrynowy
- sok z 3 cytryn
- skórka z 3 cytryn
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oleju
- 200g cukru
- 125g serka mascarpone
Dodatkowo
- 4-5 maślanych herbatników
Dżem cytrynowy (lemon curd) – przepis
Do rondelka dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, mąkę ziemniaczaną, jajka, żółtka, cukier i całość zagotowujemy cały czas mieszając. Jak wszystko się zagotujemy zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę oleju. Mieszamy.
Obejrzyj nasze filmy:
Domowy sernik cytrynowy – przepis
Składnik na sernik mieszamy w misce. Nie robimy tego zbyt długo, tak aby go za bardzo nie napowietrzyć. Sernik po upieczeniu powinien być dość równy. Po wymieszaniu składników, masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia.
Sernik pieczemy przez 60 minut w 150 st. C w kąpieli wodnej.
Po upieczeniu zostawiamy go na ok. 10 minut w uchylonym piekarniku. Następnie zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem cytrynowy – wcześniej przygotowany lemon curd mieszamy z serkiem mascarpone. Wierzch smarujemy przygotowanym kremem cytrynowym, a boki obsypujemy pokruszonymi herbatnikami.