Sałatka grecka z grzankami czosnkowymi to błyskawiczny pomysł na przystawkę na spotkanie ze znajomymi. Sałatkę i grzanki przygotujecie w kilka chwil i możecie wykorzystać do przygotowania tej sałatki składniki, które znajdziecie w lodówce. Sałatka grecka nie ma typowego przepisu, bo jest przygotowywana na różne sposoby w zależności od tego, kto ją przygotowuje.
Do sałatki podamy świeże, chrupiące grzanki z masłem czosnkowym i koperkiem.
Składniki na sałatkę
- miks sałat
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 7 czarnych oliwek
- 7 zielonych oliwek
- 200g sera feta
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek zielony (gruntowy)
- oliwa z oliwek
- ulubione zioła
Składniki na grzanki czosnkowe
- 2 bułki (na przykład kajzerki)
- 1 duża łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- odrobina posiekanego koperku
- szczypta soli
Sałatka grecka z grzankami czosnkowymi – przepis
Zaczynamy od przygotowania masła czosnkowo- koperkowego – do miski przeciskamy przez praskę czosnek, a następnie dodajemy posiekany koperek, szczypta soli, masło i wszystko mieszamy przy pomocy widelca. Najprościej będzie wszystko rozgniatać widelcem.
Obejrzyj nasze filmy:
Bułki kroimy w kromki i smarujemy przygotowanym masłem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 6 minut.

Do miski dodajemy miks sałat, prokrojonego w półplasterki ogórka zielonego, pokrojone na połówki oliwki. Paprykę i fetę kroimy w większa kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki, albo jak są większe w ćwiartki i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy miks sałat, całość skrapiamy oliwą, albo oliwą wymieszaną z Waszymi ulubionymi zioła.
Sałatkę grecką podajemy z ciepłymi grzankami.

Zobacz również nasz film na kanale YouTube
Smacznego!