Każda przygotowywana zupa pomidorowa z makaronem powinna być esencjonalna i aromatyczna. To właśnie dobrej jakości pomidory tworzą i budują smak całego dania. Tym razem przygotowuję zupę pomidorową z makaronem, gotowaną marchewką i odrobiną kwaśniej, gęstej śmietany. Oczywiście całość smaku podbije odrobina, drobno posiekanego koperku.
Zupę możecie podać zarówno z ryżem, jak i makaronem. Ponieważ chcę, aby zupa była bardzo aromatyczna do jej przygotowania wykorzystam passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Bulion przygotuję na bazie mięsa wołowego i drobiowego.
Zupa pomidorowa z makaronem składniki (na ok. 3l zupy)
- porcja rosołowa drobiowa
- porcja rosołowa wołowa
- 4 marchewki
- 1/3 selera
- 2 pietruszki
- kawałek pora
- sól
- pieprz
- 400 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 4 liście laurowe
- 1/2 pęczku natki pietruszki.
Dodatkowo
- koperek
- kwaśna, gęsta śmietana
- makaron albo ryż
Dodatkowo do przygotowania zupy potrzebujecie garnek ok. 3,5 litrowy i 2,5 l wody. Możecie wykorzystać do tej zupy dowolny makaron jaki lubicie, mogą to być nitki, penne, świderki.
Obejrzyj nasze filmy:
Zupa pomidorowa z makaronem przepis
Kluczem tej esencjonalnej zupy pomidorowej jest odpowiedni, aromatyczny bulion. Przygotuje go na bazie dwóch mięs – wołowego i drobiowego. Do dużego garnka z wodą wkładamy mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz, 1 łyżeczkę soli i gotujemy około 30 minut. Następnie do zupy wkładamy obraną marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, kawałek pora. Gotujemy wszystko przez kolejne 45 minut. Po 20 minutach gotowania dodajemy związany pęczek natki pietruszki.
Następnie z zupy wyjmujemy mięso, rozgotowanego pora, seler, i marchewkę. Do wywaru wlewamy passatę i dodajemy koncentrat pomidorowy. Zupę gotujemy kolejne 10 minut. W tym czasie w osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu.
Do miseczki wkładamy makaron, wlewamy zupę, dodajemy łyżkę śmietany, parę plasterków pokrojonej marchewki i wszystko posypujemy posiekanym koperkiem.
Smacznego!