Makaron orecchiette z łososiem i suszonymi pomidorami to szybkie w przygotowaniu danie, które zrobimy dosłownie z 3 składników. Do tego obiadu potrzebować będziemy makaron, łososia wędzonego, suszone pomidory i oliwki.

Z jednej z ostatnich wypraw do Włoch przywiozłem makaron orecchiette, przypominający troszkę muszelki, więc w tym daniu wykorzystam właśnie jego. Ale jak macie świderki, penne, czy tagliatelle to nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać właśnie taki makaron.

Składniki (na 2 porcje)

  • szklanka makaronu orecchiette
  • 100g wędzonego łososia
  • 6-7 pomidorów suszonych
  • 14 oliwek
  • 6 łyżek oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
  • pieprz
  • garść rukoli

Makaron orecchiette z łososiem i suszonymi pomidorami – przepis

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. U mnie gotował się 12 minut, ale sprawdźcie na opakowaniu, ile czasu zaleca go gotować producent. W czasie kiedy makaron będzie się nam gotował, na patelnię dodajemy oliwę z zalewy z pomidorów i pokrojonego w średniej wielkości kawałki łososia. Łososia smażymy przez ok. 2 minuty. Na patelnię dodajemy pokrojone w dużą kostkę suszone pomidorowy i pokrojone na połówki oliwki. Wszystko razem smażymy jeszcze przez około 3 minuty.

Obejrzyj nasze filmy:

Na patelnię dodajemy bezpośrednio z wody makaron i całość mieszamy na patelni. W ten sposób makaron wchłonie część oliwy i zyska jeszcze lepszy smak. Makaron z łososiem przekładamy na talerze i na wierzchu kładziemy odrobinę rukoli. Całość możemy oprószyć odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.

Smacznego!