Zobacz mój sprawdzony i bardzo szybki przepis na domowy paprykarz szczeciński. Paprykarz świetnie nadaje się do świeżego pieczywa posmarowanego masłem. Moja wersja będzie przygotowana na bazie makreli, ale możecie wykorzystać inną wędzoną rybę np. dorsza. Paprykarz można zrobić też ze świeżych białych ryb.
U mnie paprykarz podaje się ze świeżym pieczywem z masłem oraz ogórkiem kiszonym. Przygotowany w domu paprykarz może być świetnym pomysłem, aby zastąpić wędlinę na pieczywie. Pewnie wielu z Was, tak jak i mi kojarzy się ze smakami dzieciństwa.
Pokażę Wam zatem jak przygotować taki paprykarz w domu. Poniżej znajdziecie listę potrzebnych składników, oraz dokładny sposób przygotowania.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- średnia makrela wędzona – ok. 300 g
- 100g ryżu
- 100 ml bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 3 łyżek oleju roślinnego
- 3 łyżek koncentratu pomidorowego
- szczypta chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Domowy paprykarz – przepis
W osolonej wodzie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Możecie wykorzystać dowolny ryż – jaśminowy, biała, basmatii. Gotujcie tyle czasu ile jest napisane na opakowaniu, w zależności od jego rodzaju ten czas może się różnić. Ja używam białego ryżu.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju na patelni. Aby nie brudzić naczyń, możecie po prostu wykorzystać do tego garnek z grubym dnem. Cebulę szklimy około 10 minut, a następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę. Dodajemy bulion warzywny i wszystko dusimy jeszcze ok. 10 minut.
Makrelę obieramy ze skóry i bardzo dokładnie oddzielamy mięso od ości. Sprawdźcie dwa razy, czy jest oddzielone dokładnie. Mięso, ugotowany ryż dodajemy do garnka z marchewką i cebulą. Całość doprawiamy papryką, chilli, solą, pieprzem i całość bardzo dokładnie mieszamy. Próbujemy i sprawdzamy czy nie brakuje przypraw. Pamiętajcie, że ryż może wchłonąć sól i danie będzie wymagało odrobiny dosolenia.
Domowy paprykarz szczeciński podaję ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.
Pyszne, smacznego!