Kurczak słodko-kwaśny z ryżem to danie, które bardzo często możemy przygotować na bazie sosu ze słoiczka. Tym razem postanowiłem je przygotować samodzielnie, jest to bardzo proste, szybkie, a smak… no cóż przekonajcie się sami.
Sos tego dania składa się z niezwykle prostych składników – ketchupu, papryki i słodkiego ananasa. Możecie wykorzystać zarówno tego z puszki w zalewie cukrowej, albo świeżego. Danie podamy z ryżem i w tym wypadku również wykorzystajcie dowolny ryż jaki lubicie najbardziej – ryż jaśminowy, dziki, biały.
Składniki (na 2 porcja)
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1/2 szklanki ketchupu ok. 100 ml
- 1/2 papryki
- 1/2 cebuli
- 4 plastry ananasa
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżki octu ryżowego, albo soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju do smażenia
- dowolny ryż
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jeśli nie macie octu ryżowego, możecie zastąpić go sokiem z cytryny. Możecie spokojnie wykorzystać ananasa z puszki. Będzie słodszy, a przecież zależy nam na sosie słodko-kwaśnym.
Obejrzyj nasze filmy:
Kurczak słodko-kwaśny z ryżem – przepis
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Ważne, aby nie przekroczyć czasu gotowania, aby ryż nie był zbyt miękki. Pamiętajcie również, że każdy rodzaj ryży gotujemy przez inny czas.
Na patelni na oleju szklimy drobno posiekaną cebulę, następnie dorzucamy pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Całość smażymy ok. 4 minut.
Kurczaka kroimy w dużą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem oraz oprószamy mąką ziemniaczaną. Mąka sprawi, że kurczak będzie bardziej chrupiący i przy okazji zagęści sos. Kurczaka dodajemy do cebuli i papryki. Podsmażamy go ok. 5-6 minut.
W misce mieszamy ketchup, ocet ryżowy, miód dodajemy go na patelnię do kurczaka i papryki. Wszystko dusimy razem jeszcze ok. 5 minut. Spróbujcie sosu, jeśli jest zbyt kwaśny i gęsty możecie dodać odrobinę wody, albo zalewy od ananasa.
Sos z kurczakiem podajemy z ryżem.
Smacznego!