Schab w sosie orzechowym
Mięsa

Schab w sosie orzechowym

Schab w sosie orzechowym to można powiedzieć danie odrobine w stylu orientalnym. W przygotowaniu tej potrawy bardzo ważne jest odpowiednie zamarynowanie mięsa. Najlepiej jest to zrobić na noc, aby mięso stało w marynacie przynajmniej 10 godzin.

Pieczony schab w sosie podaję wraz z kaszą pęczak z dodatkiem zielonej fasolki. Muszę Wam powiedzieć, że takie połączenie dodatków są bardzo, bardzo smaczne. Spróbujcie koniecznie.

Składniki

  • ok. 1,2 kg schabu
  • 7 łyżek masła orzechowego
  • szczypta słodkiej papryki
  • odrobina ostrej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • czarny pieprz
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina suszonej bazylii
  • odrobina suszonego oregano
  • 50ml białego wina
  • dodatkowo 50 ml orzechówki -> PRZEPIS na orzechówkę
  • 1/3 szklanki wody
  • kasza pęczak

Schab w sosie orzechowym – przepis

Zaczynamy od umycia, osuszenia i usunięcia błon z mięsa. Następnie w misce z przypraw – papryki, oregano, majeranku, pieprzu, przeciśniętego przez praskę czosnku, bazylii i sosu sojowego przygotowujemy marynatę. Nacieramy nią dokładnie mięso i wstawiamy do lodówki na całą noc. Najlepiej jak mięso będzie się marynowało przez około 10 godzin. Po tym czasie wyciągamy je z lodówki i zostawiamy na około 45 minut, aby było w temperaturze pokojowej. Wkładamy je do rękawa do pieczenia, podlewamy ok. 1/3 szklanki i pieczemy w temperaturze 160 st. C przez 40 minut. Po upieczeniu mięso przykrywamy folią i odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęło.

Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie według zalecań producenta. Czas gotowania kaszy jest różny w zależności od jej gramatury.

Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy do miękkości. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki i mieszamy wraz z kaszą pęczak.

Do rondelka przelewamy sos, który pozostał z pieczenia mięsa, dodajemy masło orzechowe i na wolnym ogniu gotujemy około 3 minut. Dodajemy białe wino, orzechówkę i odparowujemy alkohol, czyli musimy gotować sos jeszcze jakieś 3 – 4 minut.

Na talerze wykładamy 2-3 plastry mięsa, kaszę pęczak wraz z fasolką.

Schab w sosie orzechowym
Schab w sosie orzechowym

Schab w sosie orzechowym

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze