Schab w sosie orzechowym to można powiedzieć danie odrobine w stylu orientalnym. W przygotowaniu tej potrawy bardzo ważne jest odpowiednie zamarynowanie mięsa. Najlepiej jest to zrobić na noc, aby mięso stało w marynacie przynajmniej 10 godzin.
Pieczony schab w sosie podaję wraz z kaszą pęczak z dodatkiem zielonej fasolki. Muszę Wam powiedzieć, że takie połączenie dodatków są bardzo, bardzo smaczne. Spróbujcie koniecznie.
Składniki
- ok. 1,2 kg schabu
- 7 łyżek masła orzechowego
- szczypta słodkiej papryki
- odrobina ostrej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- czarny pieprz
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- odrobina suszonej bazylii
- odrobina suszonego oregano
- 50ml białego wina
- dodatkowo 50 ml orzechówki -> PRZEPIS na orzechówkę
- 1/3 szklanki wody
- kasza pęczak
Schab w sosie orzechowym – przepis
Zaczynamy od umycia, osuszenia i usunięcia błon z mięsa. Następnie w misce z przypraw – papryki, oregano, majeranku, pieprzu, przeciśniętego przez praskę czosnku, bazylii i sosu sojowego przygotowujemy marynatę. Nacieramy nią dokładnie mięso i wstawiamy do lodówki na całą noc. Najlepiej jak mięso będzie się marynowało przez około 10 godzin. Po tym czasie wyciągamy je z lodówki i zostawiamy na około 45 minut, aby było w temperaturze pokojowej. Wkładamy je do rękawa do pieczenia, podlewamy ok. 1/3 szklanki i pieczemy w temperaturze 160 st. C przez 40 minut. Po upieczeniu mięso przykrywamy folią i odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęło.
Obejrzyj nasze filmy:
Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie według zalecań producenta. Czas gotowania kaszy jest różny w zależności od jej gramatury.
Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy do miękkości. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki i mieszamy wraz z kaszą pęczak.
Do rondelka przelewamy sos, który pozostał z pieczenia mięsa, dodajemy masło orzechowe i na wolnym ogniu gotujemy około 3 minut. Dodajemy białe wino, orzechówkę i odparowujemy alkohol, czyli musimy gotować sos jeszcze jakieś 3 – 4 minut.
Na talerze wykładamy 2-3 plastry mięsa, kaszę pęczak wraz z fasolką.
Smacznego!