Domowa orzechówka to nalewka robiona na bazie zielonych orzechów ma wiele właściwości zdrowotnych. Do jej przygotowania potrzebujemy dosłownie tylko kilka składników. Samo przygotowanie nalewki nie jest trudne i czasochłonne, jednak potrzeba odrobinę czasu aby nabrała „mocy” oraz swoich właściwości zdrowotnych.

Zielone orzechy pojawiają się zaraz na początku lipca i tylko wtedy mamy możliwość przygotowania tej pysznej, zdrowej nalewki. Jeszcze jest szansa, że je dostaniecie np. na ryneczku albo bazarku. Aby nalewka była najsmaczniejsza, nie należy zbierać orzechów wcześniej niż początek lipca i nie później niż połowa lipca.

Przygotowując tą nalewkę, możecie zmieniać proporcje, jeśli będziecie mieli na przykład mniej orzechów.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki na orzechówkę

  • 650 g zielonych orzechów
  • 600 ml spirytusu
  • 200 ml wody
  • 200g cukru

Jeśli nie lubicie tak mocnych alkoholi to ja bardzo często stosuję proporcję, ze dzielę potrzebny spirytus na pół, a drugą część uzupełniam wódką, która ma znacznie mniej procentów. Nalewka nadal pozostanie mocna, ale nie tak bardzo.

Domowa orzechówka – przygotowanie

Orzechy kroimy na połówki i później znów na pół. Jeśli Wam się nie chce, to możecie je rozdrobnić przy pomocy blendera. Następnie przekładamy je do dużego słoja (ok. 4 litrowego) i zalewamy alkoholem. Albo samym spirytusem, albo wódką i spirytusem. Zakręcamy słój i mieszamy. Odstawiamy w zaciemnione miejsce na około 4 tygodnie. Po tym czasie zlewamy do szczelnie zamykanej butelki, albo słoika alkohol, a orzechy zalewamy przygotowanym syropem z wody i cukru. Przy pomocy drewnianej szpatułki mieszamy i zamykamy słój na około 2 tygodnie.

Po tym czasie zlewamy syrop i mieszamy z wcześniej zlanym do butelki alkoholem. Przelewamy do karafek, albo butelek i odstawiamy na minimum 6 miesięcy w chłodne i ciemne miejsce. Po tym czasie nasza nalewka orzechowa będzie gotowa, jednak mimo wszystko polecam pozostawić ją na minimum rok. Będzie jeszcze lepsza!