Pęczak z warzywami i kurczakiem
Kasza

Pęczak z warzywami i kurczakiem

Pęczak z warzywami i kurczakiem to szybkie, zdrowe i dietetyczne danie obiadowe. Można powiedzieć, że „prawie” jedno garnkowe. Doprawiony mieszanką aromatycznych ziół z całą pewnością podbije niejedno podniebienie.

Na przygotowanie tego dania wystarczy nam dosłownie 20 minut, to tyle ile potrzeba na ugotowanie się kaszy. Najlepiej jest w tej potrawie wykorzystać kaszę jęczmienną pęczak.

Przepis na łososia zapiekanego w warzywach

Składniki

  • torebka kaszy jęczmiennej pęczak – 50g
  • 1 czerwona papryka
  • pierś z kurczaka
  • 1/2 cukini
  • 1 średniej wielkości cebula
  • niewielki brokuł
  • 2 marchewki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • natka pietruszki

Pęczak z warzywami i kurczakiem – przepis

Pęczak gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Kurczaka marynujemy w oliwie z dodatkiem przypraw – oregano, bazylii, kurkumy, soli, pieprzu i słodkiej papryki. Podsmażamy go na patelni. Kolejno dodajemy warzywa, zaczynając od najtwardszych – pokrojoną w półplasterki marchewkę, pokrojoną w plasterki paprykę. Całość podsmażamy ok. 3 minut i dodajemy pokrojona w kostkę cukinię, cebulę. Na sam koniec wrzucamy niewielkie różyczki brokuła. Całość dusimy ok 7-8 minut i dodajemy ugotowaną kaszę pęczak.

Danie wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zdrowy, dietetyczny obiad z kaszą pęczak i kurczakiem

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.