Łosoś pod szpinakową pierzynką to połączenie zdrowego, pysznego łososia, z zielonym bogactwem witamin i makroelementów – szpinakiem. Szybkie, zdrowie i bardzo dietetyczna danie na obiad.
Jeśli nie przepadacie za łososiem, możecie wybrać dowolną, inną rybę – dorsza, filet z pstrąga. Ważne aby to była świeża, a nie mrożona ryba.
Sprawdź: Ciekawe przepisy kulinarne
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (na 2 porcje)
- 2 filety z łososia (każdy po ok. 180g)
- 2 garści szpinaku
- sos sojowy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mleka
- gałka muszkatołowa
- 1 ząbek czosnku
- 70g fety
- łyżka masła
Łosoś pod szpinakową pierzynką – przepis
Łososia myjemy, osuszamy, a następnie pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 15 minut.
W tym czasie na maśle szklimy ząbek czosnku, dodajemy szpinak, mleko, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Całość dusimy ok. 3 minut i dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojony w kostkę ser feta. Dusimy wszystko ok. 2-3 minut.
Łososia wykładamy na talerze, na nim układamy szpinak. Możemy go podać na przykład z miksem sałat i octem balsamiczny.
Smacznego!