Łosoś pod szpinakową pierzynką to połączenie zdrowego, pysznego łososia, z zielonym bogactwem witamin i makroelementów – szpinakiem. Szybkie, zdrowie i bardzo dietetyczna danie na obiad.

Jeśli nie przepadacie za łososiem, możecie wybrać dowolną, inną rybę – dorsza, filet z pstrąga. Ważne aby to była świeża, a nie mrożona ryba.

Sprawdź: Ciekawe przepisy kulinarne

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki (na 2 porcje)

  • 2 filety z łososia (każdy po ok. 180g)
  • 2 garści szpinaku
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 70g fety
  • łyżka masła

Łosoś pod szpinakową pierzynką – przepis

Łososia myjemy, osuszamy, a następnie pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 15 minut.

W tym czasie na maśle szklimy ząbek czosnku, dodajemy szpinak, mleko, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Całość dusimy ok. 3 minut i dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojony w kostkę ser feta. Dusimy wszystko ok. 2-3 minut.

Łososia wykładamy na talerze, na nim układamy szpinak. Możemy go podać na przykład z miksem sałat i octem balsamiczny.

Łosoś pod szpinakową pierzynką
Zdrowy, bogaty w kwasy omega-3 łosoś ze szpinakiem

Smacznego!