Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem to szybkie, zdrowe i dietetyczne danie obiadowe. Można powiedzieć, że „prawie” jedno garnkowe. Doprawiony mieszanką aromatycznych ziół z całą pewnością podbije niejedno podniebienie.

Kasza pęczak z warzywami to niezwykle sycące danie, szczególnie uwielbiane przez osoby nie jedzące mięsa. Kasze powinny stanowić bardzo duży procent naszej diety. Są o wiele zdrowsze niż ziemniaki lub ryż i świetnie działają na trawienie.

Kasza pęczak z warzywami jest tak pyszna, że zupełnie nie odczuwa się w tym daniu braku mięsa. Takie danie jest także nazywane pęczottem z warzywami i pochodzi od nazwy kaszy.

Obejrzyj nasze filmy:

Jak przygotować kaszę pęczak z warzywami

Kasza pęczak z warzywami przepis ma łatwy i dość szybko da się go wykonać. Jest to sposób na ekspresowy posiłek. Danie jest niezwykle uniwersalne i nadaje się tak samo na obiad jak na ciepłą kolację.

Jakie warzywa można dodać do kaszy?

Świetnie komponuje się cukinia, papryka, pomidory a nawet szparagi. Dla miłośników mięsa można przygotować wersję z kurczakiem, który wystarczy tylko lekko podsmażyć. Pęczak i warzywa to najlepszy duet. Kasza pęczak z warzywami powinna gościć bardzo często na naszych stołach, jest niezwykle zdrowa i dodaje dużo energii. Po takim sycącym posiłku warto pójść na spacer!

Na przygotowanie tego dania wystarczy nam dosłownie 20 minut, to tyle ile potrzeba na ugotowanie się kaszy. Najlepiej jest w tej potrawie wykorzystać kaszę jęczmienną pęczak.

Przepis na łososia zapiekanego w warzywach

Składniki

  • torebka kaszy jęczmiennej pęczak – 50g
  • 1 czerwona papryka
  • pierś z kurczaka
  • 1/2 cukini
  • 1 średniej wielkości cebula
  • niewielki brokuł
  • 2 marchewki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • natka pietruszki

Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem przepis

Pęczak gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Kurczaka marynujemy w oliwie z dodatkiem przypraw – oregano, bazylii, kurkumy, soli, pieprzu i słodkiej papryki. Podsmażamy go na patelni. Kolejno dodajemy warzywa, zaczynając od najtwardszych – pokrojoną w półplasterki marchewkę, pokrojoną w plasterki paprykę.

Całość podsmażamy ok. 3 minut i dodajemy pokrojona w kostkę cukinię, cebulę. Na sam koniec wrzucamy niewielkie różyczki brokuła. Całość dusimy ok 7-8 minut i dodajemy ugotowaną kaszę pęczak.

Danie wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem
Kasza pęczak z warzywami

Smacznego!