Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem to szybkie, zdrowe i dietetyczne danie obiadowe. Można powiedzieć, że „prawie” jedno garnkowe. Doprawiony mieszanką aromatycznych ziół z całą pewnością podbije niejedno podniebienie.
Kasza pęczak z warzywami to niezwykle sycące danie, szczególnie uwielbiane przez osoby nie jedzące mięsa. Kasze powinny stanowić bardzo duży procent naszej diety. Są o wiele zdrowsze niż ziemniaki lub ryż i świetnie działają na trawienie.
Kasza pęczak z warzywami jest tak pyszna, że zupełnie nie odczuwa się w tym daniu braku mięsa. Takie danie jest także nazywane pęczottem z warzywami i pochodzi od nazwy kaszy.
Obejrzyj nasze filmy:
Jak przygotować kaszę pęczak z warzywami
Kasza pęczak z warzywami przepis ma łatwy i dość szybko da się go wykonać. Jest to sposób na ekspresowy posiłek. Danie jest niezwykle uniwersalne i nadaje się tak samo na obiad jak na ciepłą kolację.
Jakie warzywa można dodać do kaszy?
Świetnie komponuje się cukinia, papryka, pomidory a nawet szparagi. Dla miłośników mięsa można przygotować wersję z kurczakiem, który wystarczy tylko lekko podsmażyć. Pęczak i warzywa to najlepszy duet. Kasza pęczak z warzywami powinna gościć bardzo często na naszych stołach, jest niezwykle zdrowa i dodaje dużo energii. Po takim sycącym posiłku warto pójść na spacer!
Na przygotowanie tego dania wystarczy nam dosłownie 20 minut, to tyle ile potrzeba na ugotowanie się kaszy. Najlepiej jest w tej potrawie wykorzystać kaszę jęczmienną pęczak.
Przepis na łososia zapiekanego w warzywach
Składniki
- torebka kaszy jęczmiennej pęczak – 50g
- 1 czerwona papryka
- pierś z kurczaka
- 1/2 cukini
- 1 średniej wielkości cebula
- niewielki brokuł
- 2 marchewki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- pieprz
- 1/2 łyżeczki bazylii
- natka pietruszki
Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem przepis
Pęczak gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Kurczaka marynujemy w oliwie z dodatkiem przypraw – oregano, bazylii, kurkumy, soli, pieprzu i słodkiej papryki. Podsmażamy go na patelni. Kolejno dodajemy warzywa, zaczynając od najtwardszych – pokrojoną w półplasterki marchewkę, pokrojoną w plasterki paprykę.
Całość podsmażamy ok. 3 minut i dodajemy pokrojona w kostkę cukinię, cebulę. Na sam koniec wrzucamy niewielkie różyczki brokuła. Całość dusimy ok 7-8 minut i dodajemy ugotowaną kaszę pęczak.
Danie wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!