Domowy hummus z czosnkiem i chili dla wielbicieli zdrowego odżywiania. Pasta hummus bije rekordy popularności. Można ją zamówić już nie tylko w orientalnych restauracjach. Sprawdza się jako pasta do chleba i jako przekąska podawana z tortillą, krakersami lub chlebkiem naan na wieczory z przyjaciółmi. Najlepsza to z pewnością taka, którą robimy ze świeżej ciecierzycy. Warto więc namoczyć ją na noc, by następnego dnia przygotować idealny, kremowy hummus.
Składniki:
- szklanka suchej ciecierzycy
- 4 łyżki pasty tahini
- sól, pieprz
- grubo mielona papryka chili
- łyżka oliwy z oliwek
- odrobina zimnej wody
- 4 ząbki czosnku
Domowy hummus z czosnkiem i chili- przepis
Namoczoną przez noc ciecierzycę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, zalej świeżą i zagotuj. Gotowanie powinno zająć około godziny, jednak przed jego zakończeniem sprawdź, czy ziarenka są już idealnie miękkie w środku. Muszą rozpadać się między palcami i mieć kremową, wręcz maślaną konsystencję.
Gotową ciecierzycę odcedź i ostudź, a następnie umieść w kielichu maleksera. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, pastę sezamową tahini, po czym zmiksuj wszystko na gładką masę. Pod koniec dodaj oliwę z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Jeśli hummus będzie zbyt gęsty, dolej do niego odrobinę zimnej wody. Na koniec posyp pastę sproszkowanym chili.
Obejrzyj nasze filmy:
Warto eksperymentować z dodatkami. Papryczkę chili (świeżą lub w proszku), można dodać jeszcze przed zmiksowaniem. Hummus doprawić można też innymi przyprawami np. słodką papryką, kuminem, kolendrą, natką pietruszki lub sokiem z cytryny bądź limonki i regulować ilość pasty sezamowej wedle własnych upodobań.
Smacznego!
Uwielbiam hummus w każdej postaci.