Desery

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami. Prawdopodobnie najłatwiejsze i najszybsze w przygotowaniu ciasto, jakie tylko możesz sobie wyobrazić. Przede wszystkim miękkie, puszyste, wilgotne i niezwykle aromatyczne. Po prostu rozpływa się w ustach. Świetnie sprawdzi się jako podwieczorek i dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Tak naprawdę doskonałe z niemal każdym rodzajem sezonowych owoców. Z powodzeniem możesz użyć zamiast śliwek truskawek, jagód, brzoskwiń, jabłek czy też gruszek, a wierzch owoców posypać dodatkowo kruszonką.

Składniki:

  • 310 g mąki tortowej
  • 100 g drobnego cukru białego
  • 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 średnie jajka
  • 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 łyżki płynnego miodu (można pominąć lub użyć syropu klonowego)
  • cukier trzcinowy (ok. 2-3 łyżki) i cynamon do posypania
  • około 600 g śliwek

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – przepis

Śliwki umyj, przekrój wzdłuż i wypestkuj. Mąkę przesiej do większej miski, następnie dodaj cukier, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj ze sobą wszystkie pozostałe składniki za pomocą kuchennej trzepaczki. Połącz ze sobą zawartość obu misek i wymieszaj łyżką, aż wszystko się połączy.

Tortownicę o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Wylej na nią ciasto, na wierzchu układaj śliwki rozcięciem do góry. Całość posyp dosyć obficie cukrem trzcinowym. W ten sposób na cieście utworzy się pyszna cukrowa skorupka. Możesz dobrać ilość cukru w zależności od tego, jak słodkie są Twoje śliwki. Na koniec oprósz wszystko cynamonem.

Piekarnik rozgrzej do 175 st. C, następnie piecz przez mniej więcej 55 minut aż do suchego patyczka. Ostudź przed wyjęciem z formy.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.