Krem z brokułów z dynią i słonecznikiem. Zielona bomba witaminowa, którą pokochają także dzieci. Pożywna, kremowa w smaku. Niezwykle szybka do przygotowania. Nie potrzebujesz gotować osobnego wywaru ani dodawać kupnych kostek rosołowych. Smaku samej zupie nada brokuł oraz lekko podsmażone masło.
Kilka prostych składników, a danie będzie smakować jak z najlepszej restauracji. Możesz eksperymentować też z dodatkami. Świetnie sprawdzą się podsmażone płatki z migdałów oraz odrobina tartego sera.
Składniki:
- 2 brokuły (ok. 1 kg)
- średnia cebula szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 kostki masła
- kilka łyżek serka śmietankowego lub śmietany kremówki
- sól, biały pieprz
- odrobina mielonej kurkumy i imbiru
- pestki słonecznika i dyni
Krem z brokułów z dynią i słonecznikiem- przepis
Zacznij od opłukania brokułów i podzielenia ich na mniejsze różyczki. Jeśli chcesz, do wykonania kremu możesz użyć także całych łodyg tego warzywa. Sprawdź tylko, czy są wystarczająco młode i nie są zdrewniałe. Zazwyczaj niesłusznie wyrzucamy tę część warzywa, choć dostarczyć nam ona może równie dużo wartości odżywczych, co brokułowe różyczki. Ze względu na dużą ilość błonnika polecamy wszystkim, którzy dbają o prawidłową przemianę materii.
Obejrzyj nasze filmy:
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek na plasterki. W rondelku rozgrzej masło, następnie wrzuć na nie cebulę z czosnkiem i delikatnie zeszklij. Uważaj, by masło się nie przypaliło. Po kilku minutach dodaj brokuły i zalej 3 szklankami gorącej wody. Dodaj odrobinę kurkumy (na tyle mało, aby nie zmieniła koloru zupy) i imbir. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy brokuły będą już ugotowane al dente, wyjmij kilka różyczek z rondelka i zostaw na później do dekoracji. Pozostałe warzywa ugotuj do miękkości, po czym posól i zblenduj wszystko wraz z kilkoma łyżkami serka lub śmietanki na gładki krem. Jeśli krem będzie zbyt gęsty, dodaj do niego wodę.
Na koniec posyp całość pestkami dyni oraz słonecznika i zachowanymi wcześniej różyczkami brokułów oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!