Tortille meksykańskie z mięsem mielonym, fasolą, kukurydzą, zapiekane z żółtym serem i podane z orzeźwiającą kolendrą to pyszne danie obiadowe. Jedna tortilla jest tak sycąca, że naje się nią jedna dorosła osoba.
Tortille podajemy z salsą pomidorową, albo kwaśną śmietaną.
Sprawdź przepis na: Grecka tortilla z sosem tzatziki
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na tortille
- 800g mięsa mielonego, najlepiej wołowego
- puszka kukurydzy
- 1 duża cebula
- puszka czerwonej fasoli
- 4 łyżki przyprawy meksykańskiej
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 400g pomidorów w puszce
- 1/2 łyżeczki majeranku
- ser cheddar
- świeża kolendra
- tortille
- przecier pomidorowy
Dodatkowo
- salsa pomidorowa -> przepis na salsę
- kwaśna śmietana
Tortille meksykańskie – przepis
Na odrobinie oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą meksykańską, oregano, majerankiem. Smażymy wszystko jeszcze przez kilka minut i dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz pomidory. Wszystko dusimy razem jeszcze ok. 10 minut.
Na tortille wykładamy trochę mięsa, posypujemy odrobiną sera i zwijamy. Najpierw do środka zawijamy boki, a następnie zwijamy jak krokieta. Zawinięte tortille układamy na blasze do pieczenia i wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po 10 minutach każdą tortille smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy serem i zapiekamy jeszcze przez ok. 12 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy je posiekaną kolendrą i podajemy. Tortille najlepiej smakują z salsą pomidorową oraz kwaśną śmietaną dla złagodzenia delikatnej ostrości mięsa.
Smacznego!