Tortille meksykańskie z mięsem mielonym, fasolą, kukurydzą, zapiekane z żółtym serem i podane z orzeźwiającą kolendrą to pyszne danie obiadowe. Jedna tortilla jest tak sycąca, że naje się nią jedna dorosła osoba.

Tortille podajemy z salsą pomidorową, albo kwaśną śmietaną.

Sprawdź przepis na: Grecka tortilla z sosem tzatziki

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki na tortille

  • 800g mięsa mielonego, najlepiej wołowego
  • puszka kukurydzy
  • 1 duża cebula
  • puszka czerwonej fasoli
  • 4 łyżki przyprawy meksykańskiej
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 400g pomidorów w puszce
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • ser cheddar
  • świeża kolendra
  • tortille
  • przecier pomidorowy

Dodatkowo

Tortille meksykańskie – przepis

Na odrobinie oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą meksykańską, oregano, majerankiem. Smażymy wszystko jeszcze przez kilka minut i dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz pomidory. Wszystko dusimy razem jeszcze ok. 10 minut.

Na tortille wykładamy trochę mięsa, posypujemy odrobiną sera i zwijamy. Najpierw do środka zawijamy boki, a następnie zwijamy jak krokieta. Zawinięte tortille układamy na blasze do pieczenia i wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po 10 minutach każdą tortille smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy serem i zapiekamy jeszcze przez ok. 12 minut.

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy je posiekaną kolendrą i podajemy. Tortille najlepiej smakują z salsą pomidorową oraz kwaśną śmietaną dla złagodzenia delikatnej ostrości mięsa.

Smacznego!

Tortille meksykańskie
Tortille meksykańskie z salsą i kwaśną śmietaną