Zapraszam Was po przepis na przepyszne ucierane ciasto z wiśniami i kruszonką. Ciasto jest mięciutkie i bardzo wilgotne w środku. Ten przepis na to ciasto z wiśniami jest bardzo łatwy, a do jego przygotowania wykorzystamy proste składniki, które każdy powinien mieć w domu.

Ciasto z dodatkiem wiśni najlepiej smakuje w sezonie, kiedy na bazarku możemy kupić świeże, słodkie, dojrzałe wiśnie.

Ciasto możemy podać oprószone odrobiną cukru pudru. Ze względu na to, że jest wilgotne w środku, nie wysycha i jest smaczne na drugi i trzeci dzień. Całe przygotowanie (nie licząc pieczenia i drylowania wiśni) nie zajmie Wam więcej niż 20 minut.

Obejrzyj nasze filmy:

Przeczytajcie przepis do końca, podam Wam nowy szybki pomysł na kruszonkę. Takiego jeszcze nie znacie!

Ciasto ucierane z wiśniami składniki

  • 200 g masła
  • 150g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 500g wiśni

Kruszonka składniki

  • 100g masła
  • 75g cukru
  • 150g mąki

Z dodatkowych składników potrzebować będziecie jeszcze cukru pudru oraz do dekoracji mięty, oraz kilku wisienek.

Ciasto robię w blaszce 28×24 cm.

Ciasto z wiśniami przepis

Wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmijcie je z lodówki na około 40 minut przed przystąpieniem do przygotowania ciasta.

Zaczynamy od wydrylowania wiśni. Następnie do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

W drugiej misce ucieramy przy pomocy miksera (miksujemy na średnich obrotach) masło wraz z cukrem. Powinniśmy otrzymać gładką, puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku. Następnie zmniejszamy obroty miksera i miksując dodajemy po jednej łyżce mąki, wcześniej wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Nie miksujemy ciasta zbyt długo, tylko do połączenia się składników.

Teraz czas na przygotowanie kruszonki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy czekając aż cukier się rozpuści. Dodajemy mąkę i znów mieszamy. Kruszonkę zostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy wiśnie i rozkruszamy przygotowaną chwilę wcześniej kruszonkę.

Ciasto wiśniowe pieczemy w piekarniku w 180 st. C w opcji góra – dół przez 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Nie będę ukrywał, że ciasto najlepiej mi smakuje jeszcze ciepłe, nie mogę się powstrzymać i zajadam jeszcze gorące. Tylko wtedy bez dodatku cukru pudru.

Ucierane ciasto z wiśniami
Ucierane ciasto z wiśniami

Smacznego!