Zapraszam Was po przepis na przepyszne ucierane ciasto z wiśniami i kruszonką. Ciasto jest mięciutkie i bardzo wilgotne w środku. Ten przepis na to ciasto z wiśniami jest bardzo łatwy, a do jego przygotowania wykorzystamy proste składniki, które każdy powinien mieć w domu.
Ciasto z dodatkiem wiśni najlepiej smakuje w sezonie, kiedy na bazarku możemy kupić świeże, słodkie, dojrzałe wiśnie.
Ciasto możemy podać oprószone odrobiną cukru pudru. Ze względu na to, że jest wilgotne w środku, nie wysycha i jest smaczne na drugi i trzeci dzień. Całe przygotowanie (nie licząc pieczenia i drylowania wiśni) nie zajmie Wam więcej niż 20 minut.
Obejrzyj nasze filmy:
Przeczytajcie przepis do końca, podam Wam nowy szybki pomysł na kruszonkę. Takiego jeszcze nie znacie!
Ciasto ucierane z wiśniami składniki
- 200 g masła
- 150g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 500g wiśni
Kruszonka składniki
- 100g masła
- 75g cukru
- 150g mąki
Z dodatkowych składników potrzebować będziecie jeszcze cukru pudru oraz do dekoracji mięty, oraz kilku wisienek.
Ciasto robię w blaszce 28×24 cm.
Ciasto z wiśniami przepis
Wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmijcie je z lodówki na około 40 minut przed przystąpieniem do przygotowania ciasta.
Zaczynamy od wydrylowania wiśni. Następnie do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce ucieramy przy pomocy miksera (miksujemy na średnich obrotach) masło wraz z cukrem. Powinniśmy otrzymać gładką, puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku. Następnie zmniejszamy obroty miksera i miksując dodajemy po jednej łyżce mąki, wcześniej wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Nie miksujemy ciasta zbyt długo, tylko do połączenia się składników.
Teraz czas na przygotowanie kruszonki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy czekając aż cukier się rozpuści. Dodajemy mąkę i znów mieszamy. Kruszonkę zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy wiśnie i rozkruszamy przygotowaną chwilę wcześniej kruszonkę.
Ciasto wiśniowe pieczemy w piekarniku w 180 st. C w opcji góra – dół przez 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Nie będę ukrywał, że ciasto najlepiej mi smakuje jeszcze ciepłe, nie mogę się powstrzymać i zajadam jeszcze gorące. Tylko wtedy bez dodatku cukru pudru.
Smacznego!