Chleb pszenny z naczynia żaroodpornego
Pieczywo

Chleb pszenny z naczynia żaroodpornego

Chleb pszenny z naczynia żaroodpornego to przepis na domowe i smaczne pieczywo przygotowane z kilku składników. Jest to chleb zrobiony na drożdżach instant, więc nie będzie wymagał od nas przygotowania rozczynu z drożdży świeżych.

Większość pieczonych przeze mnie chlebów, jest robionych właśnie na drożdżach suszonych. Z tego przepisu możemy przygotować nie tylko chleb, ale również bułki, ciasto na pizzę, czy bagietki. Jest to niezastąpiony przepis na słone wypieki drożdżowe.

Piekę chlebek w naczyniu żaroodpornym, które stwarza warunki jeszcze bardziej zbliżone do prawdziwego pieca.

Chleb po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, przepis jest bardzo prosty. Schowany do torebki foliowej będzie świeży jeszcze przez kolejne 2-3 dni.

Przeczytajcie przepis do końca, bo podpowiem Wam jak piec chleb w naczyniu żaroodpornym, aby wyszedł idealny. Mój przepis nie wymaga używania mikserów, maszyn do wyrabiania chleba, a jest szybki i prosty.

Chleb pszenny z naczynia żaroodpornego składniki

  • 675g mąki pszennej
  • 375 ml ciepłej wody
  • 8g drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • odrobina mąki do podsypania

Ja w przepisie wykorzystują zwykłą mąkę pszenną tortową, ale możecie zrobić ten chleb pszenny również na mące typu 00.

Chleb pszenny z naczynia żaroodpornego przepis

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, cukier, oliwę i ciepłą, najlepiej przegotowaną wodę. Ciasto na początku mieszamy przy pomocy łyżki, a następnie wyrabiamy ręką przez około 4-5 minut. Ciasto powinny być dość elastyczne i łatwo odchodzić od ręki.

Chleb pszenny z naczynia żaroodpornego

Po wyrobieniu ciast formujemy kulę i wkładamy je do podsypanej mąką miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1- 1,5 godziny. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Możecie również nagrzać piekarnik do 35 st. C. wyłączyć, uchylić drzwiczki i tam wstawić ciasto.

Na mniej więcej 20 minut przed końcem wyrastania ciasta, nagrzewamy piekarnik (góra – dół) do 230 st. C. Wkładamy do środka zamykane naczynie żaroodporne. Bardzo ważne jest aby chleb włożyć do gorące naczynia.

W momencie kiedy osiągniemy w piekarniku odpowiednią temperaturę, przekładamy wyrośnięte ciasto do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na około 50-55 minut. Nie nacinamy chleba od góry, dzięki temu skórka sama nam popęka tworząc wiejski chleb, taki naturalny.

W tym czasie skórka powinna się zarumienić, a chlebek odpowiednio upiec. Podczas pieczenia nie odkrywamy naczynia, skórka tak i tak powinna zrobić się chrupiąca.

Chleb pszenny z naczynia żaroodpornego
Chleb pszenny po upieczeniu

Po upieczeniu chleb pszenny wyjmujemy z naczynia i studzimy na kratce.

Nie ukrywając najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, jeszcze delikatnie ciepły, posmarowanym prawdziwym masłem. Pyszności. Chleb pszenny z naczynia żaroodpornego to jeden z moich ulubionych wypieków. Robię go bardzo często, bo jest łatwy i szybki w przygotowaniu.

Chleb pszenny z naczynia żaroodpornego
Chleb pszenny z naczynia żaroodpornego

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze