Szybki chleb pszenny
Pieczywo

Szybki chleb pszenny

Szybki chleb pszenny to jeden z moich ulubionych domowych wypieków. Ciasto jest bardzo podobne do ciasta na pizzę, więc można go wykorzystać także do słonych wypieków.

Ten chleb nie wymaga żadnych wymyślnych składników, maszyn do wyrabiana chleba. Szybko i prosto przygotujemy go w domowym zaciszu.

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 270 ml wody
  • 8g drożdży suchych
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oliwy

Bardzo ważne jest w tym przepisie aby woda miała temperaturę pokojową.

Szybki chleb pszenny – jak przygotować

Do miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy drożdże i mieszamy. Dodajemy wodę, sól, oliwę i cukier. Całość wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.

Ciasto przekładamy do miseczki, obsypanej mąkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jedną godzinę.

Następnie ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę, formujemy bochenek i układamy go na blaszce do pieczenia obsypanej mąką. Nacinamy od góry, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 25 minut.

Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 st. C. przez 30 minut. Pieczemy w opcji góra – dół.

Polecam piec chleb w piekarniku z parą wodną, skórka będzie bardziej chrupiąca. Czyli na dno piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z odrobiną wody.

Pieczywo po upieczeniu studzimy na kratce.

Szybki chleb pszenny
Szybki chleb pszenny

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze