Szybki chleb pszenny to jeden z moich ulubionych domowych wypieków. Ciasto jest bardzo podobne do ciasta na pizzę, więc można go wykorzystać także do słonych wypieków.
Chleb pszenny to jeden z najpopularniejszych rodzajów pieczywa, który zwraca na siebie uwagę ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Chleb pszenny można znaleźć w różnych formach, od bochenków po bułki, co czyni go świetną opcją na kanapki i inne posiłki.
Ten chleb nie wymaga żadnych wymyślnych składników, maszyn do wyrabiana chleba. Szybko i prosto przygotujemy go w domowym zaciszu. Domowe pieczywo jest jednym z najlepszych, jakie można przygotować.
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne przepisy na pyszne domowe wypieki pieczywa. Jednym z ciekawszych jest domowy chleb na maślance. Puszysty i wilgotny z dodatkiem suszonej żurawiny. Dla osób, które nie jadają białego pieczywa mamy sprawdzony przepis na chleb żytni.
Szybki chleb pszenny składniki
- 500g mąki pszennej
- 270 ml wody
- 8g drożdży suchych
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oliwy
Bardzo ważne jest w tym przepisie aby woda miała temperaturę pokojową.
Szybki chleb pszenny przepis
Do miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy drożdże i mieszamy. Dodajemy wodę, sól, oliwę i cukier. Całość wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.
Ciasto przekładamy do miseczki, obsypanej mąkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jedną godzinę.
Następnie ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę, formujemy bochenek i układamy go na blaszce do pieczenia obsypanej mąką. Nacinamy od góry, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 25 minut.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 st. C. przez 30 minut. Pieczemy w opcji góra – dół.
Polecam piec chleb w piekarniku z parą wodną, skórka będzie bardziej chrupiąca. Czyli na dno piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z odrobiną wody.
Pieczywo po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego!