Zdrowe batony owsiane to pomysł na słodką przekąskę, która jest pożywna i bardzo zdrowa. Słodycz tych batonów uzyskamy przez dodane do niej produkty. Minusem tego przepisu jest to, że batony po przygotowaniu muszą poleżeć w lodówce minimum 3 godziny.

Ta wersja batonów nie wymaga od nas pieczenia, więc przygotujemy je w góra 10 minut.

Składniki

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • garść dowolnych orzechów
  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki mleka
  • garstka żurawiny
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 4-5 suszonych daktyli

W tym przepisie możecie wykorzystać dowolne bakalie jakie lubicie – to może być żurawina, rodzynki, orzechy nerkowca, albo orzechy włoskie. Podstawą jest masło orzechowe i miód.

Obejrzyj nasze filmy:

Dodatkowo

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka śmietany 30%

Zdrowe batony owsiane – jak przygotować

W rondelku podgrzewamy masło orzechowe i miód. W tym czasie bakalie kroimy w mniejsze kawałki. Daktyle też drobno kroimy. Wszystkie pozostałe składniki wraz z bakaliami i daktylami dodajemy do rozpuszczonego masła i miodu. Na bardzo wolnym ogniu całość gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego, albo niewielkiej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Masę orzechowo – owsianą mocno dociskamy łyżką do dna.

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Jak będzie płynna dodajemy śmietanę, mieszamy i tak przygotowaną czekoladą polewamy masę orzechową.

Przygotowane batony zawijamy folią spożywczą, aby nie przeszły zapachem innych potraw i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i kroimy w mniejsze kawałki.

Smacznego!