Zdrowe batony owsiane to pomysł na słodką przekąskę, która jest pożywna i bardzo zdrowa. Słodycz tych batonów uzyskamy przez dodane do niej produkty. Minusem tego przepisu jest to, że batony po przygotowaniu muszą poleżeć w lodówce minimum 3 godziny.
Ta wersja batonów nie wymaga od nas pieczenia, więc przygotujemy je w góra 10 minut.
Składniki
- 2 łyżki masła orzechowego
- garść dowolnych orzechów
- 10 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki mleka
- garstka żurawiny
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 4-5 suszonych daktyli
W tym przepisie możecie wykorzystać dowolne bakalie jakie lubicie – to może być żurawina, rodzynki, orzechy nerkowca, albo orzechy włoskie. Podstawą jest masło orzechowe i miód.
Obejrzyj nasze filmy:
Dodatkowo
- 50g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka śmietany 30%
Zdrowe batony owsiane – jak przygotować
W rondelku podgrzewamy masło orzechowe i miód. W tym czasie bakalie kroimy w mniejsze kawałki. Daktyle też drobno kroimy. Wszystkie pozostałe składniki wraz z bakaliami i daktylami dodajemy do rozpuszczonego masła i miodu. Na bardzo wolnym ogniu całość gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego, albo niewielkiej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Masę orzechowo – owsianą mocno dociskamy łyżką do dna.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Jak będzie płynna dodajemy śmietanę, mieszamy i tak przygotowaną czekoladą polewamy masę orzechową.
Przygotowane batony zawijamy folią spożywczą, aby nie przeszły zapachem innych potraw i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i kroimy w mniejsze kawałki.
Smacznego!