Majonez to chyba najbardziej znany sos, który ma zastosowanie w wielu potraw, jest znany praktycznie we wszystkich kuchniach świata. Można go kupić w sklepie, ale znacznie prościej będzie przygotować go w domu.
Domowy majonez jest bez konserwantów, więc jest znacznie zdrowszy, jednak przechowywać go można znacznie krócej. Po przygotowaniu przekładamy do słoiczka i może stać w lodówce kilka dni. Jego zrobienie jest bardzo szybkie, więc zawsze lepiej przygotować go na świeżo.
Składniki
- 1 żółtko
- 2 łyżki octu winnego
- 400 ml oleju
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz
Przed przygotowaniem majonezu możecie sparzyć jajko w gorącej wodzie.
Obejrzyj nasze filmy:
Szybki majonez – jak przygotować
Do wysokiego naczynia wbijamy żółtko, dodajemy musztardę, ocet, szczyptę soli i pieprzu. Na wolnych obrotach miksujemy do połączenia się składników, następnie stopniowo zwiększając obroty wlewamy pomału olej. Miksujemy do uzyskania oczekiwanej konsystencji i gęstości. Musicie pamiętać, że im więcej wlewacie oleju tym majonez będzie gęstszy.
Przygotowany majonez możecie przełożyć do miseczki, albo słoiczków i schować na kilka dni w lodówce.
Smacznego!