Majonez to chyba najbardziej znany sos, który ma zastosowanie w wielu potraw, jest znany praktycznie we wszystkich kuchniach świata. Można go kupić w sklepie, ale znacznie prościej będzie przygotować go w domu.

Domowy majonez jest bez konserwantów, więc jest znacznie zdrowszy, jednak przechowywać go można znacznie krócej. Po przygotowaniu przekładamy do słoiczka i może stać w lodówce kilka dni. Jego zrobienie jest bardzo szybkie, więc zawsze lepiej przygotować go na świeżo.

Składniki

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki octu winnego
  • 400 ml oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz

Przed przygotowaniem majonezu możecie sparzyć jajko w gorącej wodzie.

Obejrzyj nasze filmy:

Szybki majonez – jak przygotować

Do wysokiego naczynia wbijamy żółtko, dodajemy musztardę, ocet, szczyptę soli i pieprzu. Na wolnych obrotach miksujemy do połączenia się składników, następnie stopniowo zwiększając obroty wlewamy pomału olej. Miksujemy do uzyskania oczekiwanej konsystencji i gęstości. Musicie pamiętać, że im więcej wlewacie oleju tym majonez będzie gęstszy.

Przygotowany majonez możecie przełożyć do miseczki, albo słoiczków i schować na kilka dni w lodówce.

Smacznego!