Sałatka z miodowo-musztardowym kurczakiem i granatem to słodka, ostra propozycja na lekką, zdrową kolację, albo szybki lunch w pracy.
Szybki przepis na Sałatkę śmieciową
Składniki:
- ok. 400 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka ulubionej musztardy
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
- opakowanie szpinaku baby
- owoc granatu
- grubo zmielony pieprz
- sól
Sałatka z miodowo-musztardowym kurczakiem i granatem – przepis
Przygotuj marynatę do kurczaka. W tym celu wymieszaj ze sobą olej, musztardę oraz miód (lub syrop klonowy) i grubo zmielony pieprz. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, dokładnie pokryj marynatą i odstaw przykryte do lodówki na około dwie godziny (a najlepiej na całą noc). Wyciągnij na około godzinę przed przystąpieniem do smażenia.
Obejrzyj nasze filmy:
Szpinak dokładnie opłucz i osusz, następnie ułóż w ozdobnej salaterce. Dobrze rozgrzej patelnię, mięso odsącz z nadmiaru marynaty i smaż z obu stron do zarumienienia. W razie potrzeby dopraw solą. Gotowego kurczaka wykładaj na szpinak wraz z odrobiną sosu. Na koniec całość posyp pestkami z granatu.
Smacznego!