Tarta z serem żółtym i świeżymi pomidorami to pomysł na wytrawną wersję tarty, idealnie będzie pasować na obiad, albo kolację. Połączymy w niej dwa rodzaje sera ze świeżymi pomidorami.
Moim ostatnim genialnym odkryciem kulinarnym jest tarta ze świeżymi pomidorami.
Obecnie trwa sezon na pomidory, więc grzechem byłoby nie wykorzystać ich w kuchni. Pomidory hoduję w swoim przydomowym ogródku więc tym bardziej doceniam ich zdrowotny wpływ.
Obejrzyj nasze filmy:
Przepis na Tartę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Tarta ze świeżymi pomidorami składniki
- 300 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
- 170 g zimnego masła
- 3 średnie jajka
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 4 pomidory
- 1 średnia czerwona cebula
- 150 ml śmietanki kremówki
- 150 g sera cheddar
- 100 g sera mozzarella
- kilka gałązek świeżego oregano
- sól, pieprz do smaku
- ewentualnie suszone oregano lub bazylia
- ryż, fasola lub specjalne kulki do obciążania ciasta kruchego
Tarta ze świeżymi pomidorami przepis
Rozpocznij od przygotowania wytrawnego ciasta kruchego. Możesz je szybko zagnieść w mikserze planetarnym lub ręcznie. Na stolnicę lub do większej miski przesiej mąkę i odrobinę soli. Usyp kopczyk, następnie zrób w nim dołek i wbij do niego jedno żółtko i jedno całe jajko oraz zimne, posiekane masło. Całość posiekaj nożem, po czym szybko zagnieć dłońmi.
Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaj do niego kilka łyżek wody. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od dłoni. Uformuj z niego kulę, zawiń folią spożywczą i umieść w lodówce na około godzinę.
Pomidory i cebulę pokrój w plasterki. Odłóż do durszlaka lub na sitko, aby oddały nadmiar wody. Ser zetrzyj na średnich oczkach tarki, następnie wymieszaj wraz ze śmietaną, pozostałymi jajkami i drobno posiekanym oregano. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zimne ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Powinno być większe od średnicy formy tak, aby można nim było wykleić również jej brzegi. Po wyklejeniu nim foremki ponakłuwaj spód widelcem, następnie przykryj ciasto papierem do pieczenia i zasyp fasolą lub ryżem. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 10 minut.
Po tym czasie obciążenie zastąp masą serową, wyłóż na niej pomidory oraz cebulę i piecz jeszcze przez 25 minut. Na koniec udekoruj świeżymi ziołami.
