Chleb żytni
Pieczywo

Chleb żytni

W tym wpisie pokażę Wam jak przygotować prosty chleb żytni na zakwasie. Do przygotowania tego dania wykorzystam suszony zakwas, który świetnie komponuje się z dodatkiem drożdży. Pieczywo przed wypiekaniem można posypać dowolnymi dodatkami. To mogą być pestki dyni, ziarna słonecznika.

Chleb żytni na zakwasie nie wymaga od nas dużo pracy, jednak potrzebuje odrobinę więcej czasu na wyrastanie. Po upieczeniu warto go odstawić do ostygnięcia w przeciwnym razie może się kruszyć podczas krojenia.

Chleby pieczone na zakwasie są zdrowe i w kolejnych dniach są wilgotne i równie dobrze smakują. Przez długi czas nie mogłem przekonać się do chlebów na zakwasie i piekłem tylko chleby na drożdżach. Jednak ten chleb razowy na zakwasie jest szybki i prosty w przygotowaniu.

Chleb na zakwasie i drożdżach wychodzi za każdym razem, tak więc nie musimy się martwić, że wyjdzie nam zakalec, czy niedopieczone pieczywo.

Pieczywo przygotowane na mące żytniej w domu jest znacznie zdrowsze i smaczniejsze niż to kupione w sklepie. Dodatek drożdży w tym chlebie sprawi, że pięknie nam on wyrośnie.

Chleb żytni składniki

  • 420 g mąki żytniej
  • 370 ml ciepłej wody
  • 8g drożdży instant
  • 15g zakwasu żytniego instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy

Woda do przygotowania tego pieczywa powinna być ciepła, ale nie może być gorąca.

Chleb żytni przepis

Do miski wsypujemy przesianą mąkę wraz z drożdżami i suchym zakwasem. Jeśli macie żywy zakwas, jednak wtedy trzeba dać mniej wody. Mąkę mieszamy z drożdżami i zakwasem, a następnie do miski dolewamy ciepłą wodę, wsypujemy sól, cukier i dolewamy oliwę.

Możecie również wykorzystać świeże drożdże. Powinniście dać ich około 20g. Możecie bezpośrednio dodać je do pozostałych składników, albo zrobić zaczyn.

Ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy, około 5-6 minut. Możecie do tego celu wykorzystać mikser z hakami, albo wyrobić ciasto ręcznie. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką, przykrytej ściereczką i odstawiamy na około 3-4 godziny. Jeśli nie macie takiego miejsca w domu, to możecie rozgrzać piekarnik do 35 st. C, po nagrzaniu wyłączyć grzałkę i włożyć ciasto w misce do środka.

Po tym czasie ciasto powinno nam wyrosnąć. Przekładamy je do keksówki 20×8 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

Chleb żytni
Chleb żytni

Nie musicie się obawiać, że ciasto opadnie, bowiem po przełożeniu go do formy, przykrywamy go ściereczką i zostawiamy jeszcze na około 45 minut.

Chleb żytni w formie umieszczamy na dolnej półce w piekarniku i pieczemy w temperaturze 185 st. C. przez 55-60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb razowy z formy i studzimy na kratce. Będzie ciężko, ale poczekajcie, aż ostygnie w przeciwnym razie bardzo trudno będzie Wam go pokroić.

Chleb żytni

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze