Pieczywo czosnkowe z żółtym serem to błyskawiczna i ciesząca się ogromną popularnością przekąska. Możemy ją zrobić dosłownie w kilka chwil, a jesteśmy pewni, że wszystko potrzebne składniki macie w domu.
Taka przekąska sprawdzi się idealnie podczas niezapowiadanej wizyty gości, albo po prostu na wieczór przed telewizorem.
Sprawdźcie jak ją przygotować.
Obejrzyj nasze filmy:
Przeczytaj także: Czosnek: mały ząbek, wielkie korzyści
Wykorzystajcie do tego przepisu takie pieczywo, jakie akurat macie w domu. Może być chleb, bułka, pieczywo tostowe itd
Składniki
- pieczywo
- 3-4 ząbki czosnku
- 100g sera żółtego
- szczypta oregano
- oliwa z oliwek
Warto sprawdzić: Zakupy z kodem na darmową dostawę!
Pieczywo czosnkowe z żółtym serem – przepis
- Pieczywo kroimy w kromki.
- Ząbki czosnku kroimy na połowę, a następnie nacieramy nimi kromki pieczywa.
- Pieczywo skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy odrobiną oregano, a następnie startym żółtym serem.
- Wkładamy grzanki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na około 7-8 minut. Sprawdzamy, bowiem ser powinien się rozpuścić, a pieczywo być delikatnie chrupkie.
Przeczytaj także: Jak przechowywać czosnek, by na dłużej zachował aromat i właściwości zdrowotne?
Smacznego!