Błyskawiczny chleb pszenno - razowy
Pieczywo

Błyskawiczny chleb pszenno – razowy

Facebook

Błyskawiczny chleb pszenno – razowy to jest taka propozycja na domowe pieczywo, kiedy nie mamy czasu na wypiek chleba na zakwasie. Przygotowanie tego pieczywa mimo wszystko wymaga od nas 2 godzin. Chleb jest chrupiący z zewnątrz i delikatny, miękki w środku.

Nie polecam wyrabiać tego chleba w maszynie, bo cały sposób przygotowania jest tak szybki i prosty, że nie będzie ona nam potrzebna.

Jednym z ciekawych dodatków zastosowanych w tym chlebie jest odrobina octu. Dodajcie i zobaczcie jak bardzo pozytywnie zaskoczy Was smak.

Składniki na 2 bochenki chleba

  • 800 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 g mąki żytniej
  • 3 łyżeczki soli
  • 500 ml letniej wody
  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 350g startych na tarce ziemniaków
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 40g suchych drożdży

Jeśli chcecie upiec tylko jeden bochenek chleba podzielcie składniki przez 2.

Błyskawiczny chleb pszenno – razowy [PRZEPIS]

Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki wraz z drożdżami. Następnie dodajemy sól oraz masło. Ciasto lekko wyrabiamy i dodajemy później do niego wodę wymieszaną z ziemniakami i octem. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie znów wyrabiamy ciasto i przekładamy je do koszyczków do wyrastania chleba, albo miski, aby nabrało kształtu i odstawiamy na około 40 minut. W tym czasie powinno zwiększyć swoją objętość.

Ciasto przekładamy na blachę do pieczenia wysypaną mąką, albo na kamień do pieczenia i pieczemy w 220 st. C przez 40-45 minut. Chleb powinien wyjść brązowy (rumiany). Bardzo ważne jest aby piec chleb w parze. Jeśli nie macie takiego piekarnika, to podczas pieczenia wstawcie naczynie żaroodporne z odrobiną wody. To sprawi, że skórka chleba będzie chrupiąca.

Ja piekę najpierw jeden bochenek, a później drugi.

Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.