Błyskawiczny chleb pszenno – razowy to jest taka propozycja na domowe pieczywo, kiedy nie mamy czasu na wypiek chleba na zakwasie. Przygotowanie tego pieczywa mimo wszystko wymaga od nas 2 godzin. Chleb jest chrupiący z zewnątrz i delikatny, miękki w środku.
Nie polecam wyrabiać tego chleba w maszynie, bo cały sposób przygotowania jest tak szybki i prosty, że nie będzie ona nam potrzebna.
Jednym z ciekawych dodatków zastosowanych w tym chlebie jest odrobina octu. Dodajcie i zobaczcie jak bardzo pozytywnie zaskoczy Was smak.
Składniki na 2 bochenki chleba
- 800 g mąki pszennej chlebowej
- 250 g mąki żytniej
- 3 łyżeczki soli
- 500 ml letniej wody
- 50 g masła, w temperaturze pokojowej
- 350g startych na tarce ziemniaków
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 40g suchych drożdży
Jeśli chcecie upiec tylko jeden bochenek chleba podzielcie składniki przez 2.
Błyskawiczny chleb pszenno – razowy [PRZEPIS]
Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki wraz z drożdżami. Następnie dodajemy sól oraz masło. Ciasto lekko wyrabiamy i dodajemy później do niego wodę wymieszaną z ziemniakami i octem. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie znów wyrabiamy ciasto i przekładamy je do koszyczków do wyrastania chleba, albo miski, aby nabrało kształtu i odstawiamy na około 40 minut. W tym czasie powinno zwiększyć swoją objętość.
Ciasto przekładamy na blachę do pieczenia wysypaną mąką, albo na kamień do pieczenia i pieczemy w 220 st. C przez 40-45 minut. Chleb powinien wyjść brązowy (rumiany). Bardzo ważne jest aby piec chleb w parze. Jeśli nie macie takiego piekarnika, to podczas pieczenia wstawcie naczynie żaroodporne z odrobiną wody. To sprawi, że skórka chleba będzie chrupiąca.
Ja piekę najpierw jeden bochenek, a później drugi.
Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.