Chleb pszenno – żytni na drożdżach to propozycja na pyszne i smaczne pieczywo, które przygotujecie na wieczór, a wypieczecie rano następnego dnia. Chleb ma bardzo chrupiącą skórkę i najlepiej smakuje zaraz po przestudzeniu.
Większość chlebów żytnich jest przygotowywana na bazie zakwasu, ten jeden z nielicznych chlebów jest zrobiony z dodatkiem drożdży. Osobiście polecam użyć suchych drożdży. Ten chleb najlepiej jest przygotować wieczorem i zostawić w suchym, ciepłym miejscu na całą noc, a rano wstawić do piekarnika.
Poniżej znajdziecie listę składników na jeden średniej wielkości bochenek.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 360 ml wody w temperaturze pokojowej
- 75 g mąki żytniej
- 10 g soli
- 2 g suchych drożdży
Jeśli koniecznie chcecie użyć drożdży świeżych to należy ich dać 4g, ale najpierw przygotować zaczyn.
Chleb pszenno – żytni na drożdżach – przepis
W sporej misce mieszamy dwa rodzaje mąki razem z wodą. Ale tylko do czasu połączenia się składników. Następnie zostawiamy tak mąkę z wodą na około 20 minut. Po tym czasie, dodajemy drożdże, sól i wyrabiamy dokładnie ciasto. Możemy wykorzystać do tego celu maszynę do wyrabiania ciasta, mikser, albo wyrobić je rękami. Osobiście polecam wyrabiać ciasto dłońmi. Miskę przykrywami folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po upływie 30 minut, raz jeszcze wyrabiamy ciasto i znów odstawiamy miskę w ciepłe miejsce, ale tym razem już na minimum 5 godzin. W tym czasie powinno ono nam potroić swoją objętość.
Jeśli postanowiliście użyć świeżych drożdży to do niewielkiem miseczki dodajemy pokruszone drożdże, 3 łyżki mąki pszennej i 100 ml wody oraz odrobinę cukru, aby drożdże zaczęły pracować. Ten zaczyn pozostawiamy na min. 30 minut. Następnie po prostu dodajemy go do ciasta, tak jak suche drożdże.
Po 5 godzinach, albo następnego dnia delikatnie formujemy bochenek chleba. Ja zostawiam ciasto na całą noc i dopiero rano piekę chleb. Następnie kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką i odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 st. C i pieczemy go przez 35-40 minut (góra-dół). Pamiętajcie aby do piekarnika włożyć również naczynie z odrobiną wodą, wtedy skórka się nie spali od razu, tylko zrobi nam się chrupiąca.
Po upieczeniu odstawiamy chleb na kratkę do ostygnięcia.
Smacznego.
P.S. Zróbcie od razu z dwóch porcji, bo jedna znika w błyskawicznym tempie!