Chleb pszenno - żytni na drożdżach
Pieczywo

Chleb pszenno – żytni na drożdżach

Chleb pszenno – żytni na drożdżach to propozycja na pyszne i smaczne pieczywo, które przygotujecie na wieczór, a wypieczecie rano następnego dnia. Chleb ma bardzo chrupiącą skórkę i najlepiej smakuje zaraz po przestudzeniu.

Większość chlebów żytnich jest przygotowywana na bazie zakwasu, ten jeden z nielicznych chlebów jest zrobiony z dodatkiem drożdży. Osobiście polecam użyć suchych drożdży. Ten chleb najlepiej jest przygotować wieczorem i zostawić w suchym, ciepłym miejscu na całą noc, a rano wstawić do piekarnika.

Poniżej znajdziecie listę składników na jeden średniej wielkości bochenek.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 360 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 75 g mąki żytniej
  • 10 g soli
  • 2 g suchych drożdży

Jeśli koniecznie chcecie użyć drożdży świeżych to należy ich dać 4g, ale najpierw przygotować zaczyn.

Chleb pszenno – żytni na drożdżach – przepis

W sporej misce mieszamy dwa rodzaje mąki razem z wodą. Ale tylko do czasu połączenia się składników. Następnie zostawiamy tak mąkę z wodą na około 20 minut. Po tym czasie, dodajemy drożdże, sól i wyrabiamy dokładnie ciasto. Możemy wykorzystać do tego celu maszynę do wyrabiania ciasta, mikser, albo wyrobić je rękami. Osobiście polecam wyrabiać ciasto dłońmi. Miskę przykrywami folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po upływie 30 minut, raz jeszcze wyrabiamy ciasto i znów odstawiamy miskę w ciepłe miejsce, ale tym razem już na minimum 5 godzin. W tym czasie powinno ono nam potroić swoją objętość.

Jeśli postanowiliście użyć świeżych drożdży to do niewielkiem miseczki dodajemy pokruszone drożdże, 3 łyżki mąki pszennej i 100 ml wody oraz odrobinę cukru, aby drożdże zaczęły pracować. Ten zaczyn pozostawiamy na min. 30 minut. Następnie po prostu dodajemy go do ciasta, tak jak suche drożdże.

Po 5 godzinach, albo następnego dnia delikatnie formujemy bochenek chleba. Ja zostawiam ciasto na całą noc i dopiero rano piekę chleb.  Następnie kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką i odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 st. C i pieczemy go przez 35-40 minut (góra-dół). Pamiętajcie aby do piekarnika włożyć również naczynie z odrobiną wodą, wtedy skórka się nie spali od razu, tylko zrobi nam się chrupiąca.

Po upieczeniu odstawiamy chleb na kratkę do ostygnięcia.

Chleb pszenno - żytni na drożdżach
Chleb pszenno – żytni na drożdżach

Smacznego.

P.S. Zróbcie od razu z dwóch porcji, bo jedna znika w błyskawicznym tempie!

 

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze