Klasyczny mus czekoladowy to pyszny i zdecydowanie jeden z najlepszych deserów jakie można przygotować. Mus jest pyszny, delikatny w smaku i co najważniejsze bardzo, ale to bardzo czekoladowy.
Mus czekoladowy to pyszny deser, który zachwyca swoim aromatem i smakiem. To idealna propozycja dla miłośników czekolady, którzy chcą zasmakować w czymś wyjątkowym i niebanalnym. W tym artykule dowiesz się, czym jest mus czekoladowy, jak go przygotować oraz jakie korzyści zdrowotne może przynieść.
Ten deser lubią nie tylko dorośli, ale z całą pewnością zje je każde dziecko. Jeśli jesteście mega czekoladożercami to jest to na pewno deser dla Was. Koniecznie musicie spróbować.
Obejrzyj nasze filmy:
Przepis jest na 3 większe porcje lub 4 mniejsze.
Mus czekoladowy składniki
- 250g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka koniaku
- 3 łyżki wody
- 30g masła
- 150g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru
- 3 jajka
Użyjcie czekolady z jak największą zawartością kakao.
Klasyczny mus czekoladowy [PRZEPIS]
Do rondelka dodajemy masło, pokruszoną czekoladę, wodę i koniak. Rondelek wstawiamy do innego większego garnka z gotującą się wodą. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy do nich cukier.
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy najpierw jedno żółtko, mieszamy rózgą, dodajemy 1/3 białka itd.
Śmietanę ubijamy mikserem. Aby łatwiej było nam ją ubijać powinna być do ubijania bezpośrednio wyjęta z lodówki. Śmietanę dodajemy do czekolady i mieszamy delikatnie rózgą do połączenia się składników.
Mus czekoladowy przekładamy do szklaneczek, albo pucharków i wstawiamy do lodówki na minimum 4-5 godzin. Po wyjęciu dekorujemy go startą czekoladą oraz ulubionymi owocami.
Smacznego!