Sprawdź, mój bardzo prosty i sprawdzony przepis na chrupiące gofry. Gofry wychodzą z tego przepisu rumiane i idealnie chrupiące. Smakują prawie tak, jak kupione w budkach nad morzem, albo w górach.

Takie chrupiące gofry to idealny pomysł na pyszne śniadanie, kolację, albo podwieczorek. Jestem pewny, że Wasze małe pociechy w domu zjedzą je z ogromną chęcią. Na śniadanie możecie je podać wytrawnie, np. z wędliną, pomidorem, żółtym serem, a na deser z bitą śmietaną i polewą czekoladową. Uzupełnieniem mogą być świeże owoce.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cukru
  • szczypta soli

Składnik na bitą śmietanę

  • 250 ml śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Bita śmietana przepis

Do przygotowania bitej śmietany musimy użyć zimnej śmietany. Więc wyciągamy ją dopiero na chwile przed przygotowaniem. Dobrze jest też wstawić na 15 minut metalową miskę, w której będziemy ją miksować do lodówki. Zaczynamy miksować śmietanę na wolnych obrotach miksera, następnie je zwiększamy i miksujemy, aż śmietana stanie się sztywna. Na chwilę przed końcem miksowania dodajemy cukier puder oraz aromat.

Śmietanę po ubiciu wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.

Chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami – przepis

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy następnie mleko, jajka, proszek do pieczenia, cukier i sól. Jeśli planujecie zrobić gofry wytrawne, to zrezygnujcie z dodatku cukru. Do ciasta dodajemy również olej, aby gofry nie przywierały do gofrownicy. Wszystkie składniki mieszamy przy pomocy miksera do połączenia się składników. Nie powinno być w cieście grudek. Ciasto na gofry jest z zasady gęstsze niż ciasto na naleśniki. W przeciwnym raziem może nam się rozlać po gofrownicy.

Po przygotowaniu ciasta, odrobinę wylewamy na gofrownicę i pieczemy na rumiany kolor. Jeśli dopiero co decydujecie się na zakup gofrownicy to wybierzcie urządzenie o jak największej mocy. Wtedy gofry będą szybko upieczone i nie staną się gumowate.

Gofry po upieczeniu przekładamy na kratkę i dajemy im chwilę wystygnąć, jeśli tego nie zrobicie to bita śmietana bardzo szybko Wam spłynie z gofrów. Na upieczone gofry nakładamy bitą śmietanę i Wasze ulubione owoce.

Chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami
Chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami

Smacznego!