• Chleb wiejski
    Pieczywo

    Chleb wiejski

    Chleb wiejski to chrupiąca skórka i pyszny smak chleba wypiekanego w domu. Chleb pieczony na mące pszennej z dodatkiem mąki żytniej. Chleb klasycznie jest wypiekany na zakwasie. Jednak…

Chleb pszenny na drożdżach

Bardzo często kiedy przechadzam się po sklepie w czasie zakupów i widzę na półce z pieczywem chleb pszenny wiejski przed oczyma mam moja babcię, która w pocie czoła co najmniej raz w tygodniu przygotowywała domowy chleb. Z utęsknieniem wspominam tamten smak. Dobrze wypieczony chleb z chrupiąca skórką nadawałam się do jedzenia przez cały tydzień. Najlepiej smakował jeszcze cieplutki i posmarowany masełkiem.

Niestety dziś dostępne pieczywo nie przypomina dawnego smaku babcinych wypieków. W jednym z wielu zeszytów znalazłam przepis na chleb pszenny. Prosty skład i łatwość wykonania skłoniły mnie do tego, aby wykonać chleb pszenny na drożdżach.

Chleb pszenny z naczynia żaroodpornego

Piec w domu babci niestety już dawno się zawalił więc nie wiedziałam tylko jak upiec chleb bez pieca chlebowego mając do dyspozycji jedynie piekarnik w mojej kuchence. Szybciutko wpisałam w wyszukiwarkę jak piec chleb w naczyniu? Moim oczom ukazało się bardzo wiele przepisów na chleb pszenny z naczynia żaroodpornego. Przepis nieco różnił się od przepisu mojej babci przede wszystkim był to chleb na drożdżach instant. Proporcje też znacząco odbiegały od siebie.

Postanowiłam wypróbować jeden z przepisów na chleb w naczyniu. Po upieczeniu chleb wyglądał zupełnie tak jak ten z moich wspomnień. Jego smak był nieziemski. Skórka równie chrupiąca i dobrze wypieczona. Moje dzieci zajadają się nim gdy jest jeszcze ciepły. Smarują go wtedy masełkiem zupełnie jak ja gdy byłam w ich wieku. Od tego momentu nie kupuję już chleba w sklepie. To niesamowite jak łatwo można przywrócić wspomnienia i smak dzieciństwa. Wyprobójcie przepis na chleb na drożdżach gwarantuję, że od tego momentu nie kupicie już chleba w piekarni lub sklepie.