Bułeczki cynamonowe znane są również pod nazwą cynamonki, albo niektórzy mówią również ślimaczki cynamonowe. Przygotowanie tych bułeczek jest niezwykle proste, a w całym domu rozchodzi się piękny zapach cynamonu i ciasta drożdżowego.

Cynamonki to super pomysł na pyszne, aromatyczne, słodkie bułeczki przygotowane na bazie ciasta drożdżowego. Bułki cynamonowe uwielbiane są nie tylko przez dzieci, ale również przez dorosłych. Przygotowując te bułeczki trzeba mieć świadomość, że bardzo szybko znikną ze stołu.

Możemy je przygotować również na bazie ciasta francuskiego, jednak uważam, że te drożdżowe są znacznie lepsze, mimo iż musimy poświęcić odrobinę więcej czasu na ich przygotowanie.

Obejrzyj nasze filmy:

Klasyczny przepis na bułeczki możemy modyfikować według uznania. Możemy do ciasta dodać na przykład odrobine otartej skórki z cytryny, albo pomarańczy. Świetnie sprawdzi się dodatek rodzynek.

Zanim przystąpicie do przygotowania tego słodkiego wypieku, polecam przeczytać przepis do końca, znajdziecie w nim kilka wskazówek i porad. Jeśli tak, jak ja lubicie ciasto drożdżowe to myślę, że chętnie przygotujecie drożdżówki ze śliwkami, albo pyszne cytrynowe ciasto drożdżowe. Jednak jednym z moich ulubionych wypieków śniadaniowych jest ogromna, pyszna i pachnąca Domowa chałka drożdżowa.

Bułeczki cynamonowe składniki

  • 20 g drożdży świezych
  • 250 g mąki pszennej
  • 65 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 40g masła
  • 40g cukru

Bułeczki cynamonowe składniki na farsz

  • 2 łyżki cynamonu mielonego
  • 2 łyżki cukru
  • 20g masła

Z podanej porcji powinno Wam wyjść około 10 bułeczek cynamonowych.

Bułeczki cynamonowe
Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe przepis

Zaczynamy od przygotowani rozczynu. Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy 2 czubate łyżki mąki i mleko. Mleko powinno być lekko ciepłe. Pamiętajmy, aby nie było gorące bowiem wtedy drożdże zginą i nie rozpocznie się proces wyrastania. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie drożdże zaczną pracować.

Do dużej miski dodajemy pozostałe składniki, wraz z roztopionym masłem. Dodajemy do nich przygotowany chwilę wcześniej rozczyn. Wiele osób zastanawia się, co przygotować z białek. Możecie z nich zrobić albo pyszne pomarańczowe kokosanki, albo przygotować domowe mini bezy.

Całość mieszamy na początku łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto drożdżowe. Niestety ciasto drożdżowe potrzebuje minimum 10 minut mocnego wyrabiania. Powinno w efekcie końcowym być elastyczne i jednolite. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na mniejsze części i każdy z tych fragmentów rozwałkowujemy w kształt prostokąta

Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 8-10 mm. Następnie ciasto smarujemy masłem przygotowanym na farsz, posypujemy bardzo obficie cynamonem i odrobiną cukru. Ciasto zwijamy jak roladę od węższej strony i następnie kroimy ostrym nożem rulon na kawałki około 1 -1,5 cm grubości. Ślimaczki cynamonowe przygotowujemy z każdej części ciasta.

Jeśli chcecie uzyskać efekt „wow” to każdy kawałek delikatnie dociśnijcie tak aby ciasto się rozjechało i koniec bułeczki przełóżcie przez całą bułeczkę.

Układamy je na blasze do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 175 st. C w opcji góra – dół. Bułeczki po upieczeniu powinny być lekko rumiane. Wyjmujemy je z piekarnika zaraz po upieczeniu i jak tylko trochę ostygną możemy je zjadać.

Bułeczki cynamonowe
Bułeczki cynamonowe
Bułeczki cynamonowe
Bułeczki cynamonowe

Smacznego!