Domowa chałka drożdżowa
Desery,  Kolacje,  Śniadania

Domowa chałka drożdżowa

Dziś pokażę Wam jak przygotować pyszną, drożdżową chałkę. Jednak uważajcie, bo chałka mimo, że jest ogromna to znika ze stołu w błyskawicznym tempie.

Smakuje wyśmienicie zaraz po upieczeniu, ale pyszna jest także następnego dnia. Możecie ją podać z masełkiem, dżemem, miodem i na przykład ciepłym kakao.

Sprawdź przepis na Cytrynowe ciasto drożdżowe

Składniki

  • 600g mąki
  • 30g świeżych drożdży
  • 125g cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 3 żółtka

Składniki na kruszonkę

  • łyżka mąki
  • łyżka cukru
  • 1/2 łyżki masła

Kruszonka – przepis

Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy do momentu aż powstaną małe „grudki”.

Chałka drożdżowa – przepis

Zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego. Połowę mleka mieszamy z dwoma łyżkami mąki, łyżką cukru i drożdżami. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy na ok. 15 minut.

W dużej misce mieszamy mąką ze szczyptą soli. Żółtka rozcieramy z cukrem. W międzyczasie rozpuszczamy masło, studzimy.

Do mąki dodajemy mleko, żółtka, rozczyn, cukier i rozpuszczone masło. Ciasto dokładnie zagniatamy przez ok. 10 minut. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, chwilę zagniatamy, dzielimy na dwie części, a każdą z nich na 3 paski złączone na końcu. Zaplatamy z nich warkocz. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta.

Następnie układamy jeden warkocz na drugim i gotową chałkę kładziemy na blasze do pieczenia i odstawiamy na ok. 40 minut.

Po tym czasie chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 st. C. Jeśli pod koniec pieczenia chałka zbytnio się zarumieni to przykrywamy ją papierem do pieczenia.

Domowa chałka drożdżowa
Domowa chałka drożdżowa – szybki i prosty przepis. Ta chałka zawsze się udaje!

Smacznego!

One Comment

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.