Chałka drożdżowa jest wypiekiem, który w Polsce kojarzy się przede wszystkim z weekendowym śniadaniem lub uroczystością religijną, taką jak święcenie pokarmów. Jednak ta wyjątkowa bułka idealnie nadaje się na każdą okazję – od codziennego śniadania po spotkanie ze znajomymi.
Chałka może mieć różne kształty – od tradycyjnej okrągłej po warkoczowate, co sprawia, że wypiek ten jest nie tylko smaczny, ale również estetyczny. Charakterystyczny smak chałki wynika z dodatku miodu lub cukru, który również wpływa na kolor i aromat pieczywa.
Smakuje wyśmienicie zaraz po upieczeniu, ale pyszna jest także następnego dnia. Możecie ją podać z masełkiem, dżemem, miodem i na przykład ciepłym kakao.
Obejrzyj nasze filmy:
Dziś pokażę Wam jak przygotować pyszną, drożdżową chałkę. Jednak uważajcie, bo chałka drożdżowa mimo, że jest ogromna to znika ze stołu w błyskawicznym tempie.
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz także inne ciekawe przepisy na przepyszne i oryginalne wypieki. Jednym z nich są bułeczki cynamonowe, które mogą być idealną przekąską dla dzieci do szkoły, albo świetnie będą nadawać się na drugie śniadanie do pracy. Szukając wytrawnych przepisów warto zwrócić uwagę nachlebek z pesto w 45 minut
Chałka drożdżowa składniki
- 600g mąki
- 30g świeżych drożdży
- 125g cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 100g masła
- szczypta soli
- 3 żółtka
Składniki na kruszonkę
- łyżka mąki
- łyżka cukru
- 1/2 łyżki masła
Kruszonka – przepis
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy do momentu aż powstaną małe „grudki”.
Chałka drożdżowa przepis
Zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego. Połowę mleka mieszamy z dwoma łyżkami mąki, łyżką cukru i drożdżami. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy na ok. 15 minut.
W dużej misce mieszamy mąką ze szczyptą soli. Żółtka rozcieramy z cukrem. W międzyczasie rozpuszczamy masło, studzimy.
Do mąki dodajemy mleko, żółtka, rozczyn, cukier i rozpuszczone masło. Ciasto dokładnie zagniatamy przez ok. 10 minut. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, chwilę zagniatamy, dzielimy na dwie części, a każdą z nich na 3 paski złączone na końcu.

Zaplatamy z nich warkocz.

Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta.
Następnie układamy jeden warkocz na drugim i gotową chałkę kładziemy na blasze do pieczenia i odstawiamy na ok. 40 minut.

Po tym czasie chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 st. C. Jeśli pod koniec pieczenia chałka zbytnio się zarumieni to przykrywamy ją papierem do pieczenia.

Smacznego!
Fantastyczna! Zrobiłam ją dokłdanie z tego przepisu i wyszła przepyszna. Mimo, iż był to mój debiut, jeśli chodzi o domową chałkę
Bardzo smaczna chała. I wychodzi ogromna!