Ciasto Filadelfia jest łatwe w przygotowaniu ciasto, co czyni je idealnym dla początkujących w kuchni oraz osób, które chcą spróbować czegoś nowego. Dzięki prostocie w przygotowaniu i bogatemu smakowi, ciasto Filadelfia stało się jednym z najbardziej popularnych wypieków na świecie.

Jeśli szukasz wypieku, który zachwyci Twoich gości swoim smakiem i prezentacją, ciasto bez pieczenia Filadelfia jest idealnym rozwiązaniem. To ciasto, które może być przygotowane na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych. Bez wątpienia, ciasto bez pieczenia Filadelfia to klasyka, która zawsze będzie modna i smaczna.

To ciasto jest zrobione na spodzie z chrupiących sucharków, a na wierzchu znajduje się galaretka i delikatnie kwasowane wiśnie idealne przełamujące słodki smak ciasta. To ciasto możemy przygotować praktycznie przez cały rok, bo możemy wykorzystać w tym przepisie również mrożone wiśnie.

Obejrzyj nasze filmy:

Filadelfia ciasto to również jeden z przysmaków dzieci, nie tylko ze względu na galaretkę na górze, ale również ze względu na słodki dodatek na dole, jakim jest nutella lub krem orzechowy.

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne przepisy na pyszne ciasta bez pieczenia. Chyba klasyką wśród ciast jest ciasto 3 Bit, ale myślę, że jednym z ulubionych przysmaków dla dzieci jest galaretkowiec, z dodatkiem kolorowych galaretek, które uwielbia chyba każde dziecko.

Ciasto Filadelfia spód

  • 160 g klasycznych sucharków – (15 sztuk)
  • 200 g Nutelli, albo innego kremu czekoladowo – orzechowego

Ciasto Filadelfia krem śmietankowy

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 240 g gęstego jogurtu naturalnego (4/5 szklanki)
  • 1 galaretka o smaku wiśniowym
  • 250 ml wrzątku – 1 szklanka
  • 50 g cukru pudru – około 3-4 łyżki

Ciasto Filadelfia galaretka

  • 2 galaretki o smaku wiśniowym
  • 600 g wiśni (świeże, albo mrożone)
  • 750 ml wrzątku – 3 szklanki

W tym przepisie, do przygotowania tego ciasta wykorzystuję tortownicę o średnicy 24 cm. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Zarówno śmietanę, jak i jogurt trzymamy w lodówce. Powinny być schłodzone.

Ciasto Filadelfia

Ciasto Filadelfia przepis

Zanim zaczniecie przygotowanie ciasta przeczytajcie przepis do końca, abyście mogli przygotować sobie poszczególne kroki przygotowania ciasta Filadelfia.

Zaczynamy przygotowanie tego ciasta od zrobienia spodu. Będzie się on składał z sucharków wymieszanych z kremem czekoladowym. Możecie użyć klasycznej Nutelli, albo kremu czekoladowo – orzechowego.

Sucharki wkładamy do blendera i blendujemy. Sucharki powinny przypominać swoją konsystencją „piasek”. Następnie dodajemy do nich krem czekoladowy. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto Filadelfia

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i na dnie rozkładamy mieszankę herbatników z Nutellą.

Ciasto Filadelfia

Jedną galaretkę wiśniową zalewamy 250 ml wrzątku. Dokładnie mieszamy, aby cała zawarta w niej żelatyna się rozpuściła. Ta galaretka będzie potrzebna aby usztywnić warstwę śmietankową. Przygotujcie sobie galaretkę wcześniej, aby zdążyła ostygnąć.

Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę kremówkę 30%, dodajemy cukier puder i zaczynamy ubijanie. Aby krem się dobrze ubił, bardzo ważne jest aby śmietana była dobrze schłodzona. Nie należy ubijać jej zbyt długo, aby się śmietana nie zważyła.

Do ubitej śmietany dodajemy jogurt naturalny i całość mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki, albo silikonowej szpatułki.

Jak galaretka nam przestygnie to wlewamy ją do naczynia ze śmietanką i jogurtem. Całość od razu mieszamy przy pomocy miksera, na wolnych obrotach.

Ciasto Filadelfia

Następnie przelewamy ją do formy ze spodem i wyrównujemy. Tortownicę wkładamy do lodówki.

Ciasto Filadelfia

Ja używam w tym przepisie wiśni mrożonych, bez pestek. Przekładamy je do miski i odstawiamy na bok aby zaczęły się rozmrażać. Nie muszą się całkowicie rozmrozić, tylko takie dodamy do galaretki. Pod wpływem zimna zacznie szybciej tężeć.

Ciasto Filadelfia

Do miski wsypujemy dwie galaretki zalewamy je 750 ml wrzątku i dokładnie mieszamy. Galaretkę odstawiamy do przestygnięcia. Jak będzie już chłodna dorzucamy do niej wiśnie. Od czasu do czasu mieszamy i jak zacznie tężeć, zrobi się konsystencja przypominające kisiel przekładamy ją na masę śmietankową.

Ciasto Filadelfia
Ciasto Filadelfia

Ciasto Filadelfia wkładamy jeszcze na 3-4 godziny do lodówki. Ciasto możecie również zostawić na całą noc w lodówce.

Nie wlewamy na masę rzadkiej galaretki, bo może wyciec bokami, pomiędzy ciastem a rantem tortownicy.

Ciasto Filadelfia

Smacznego!