Ciasto galaretkowiec znane jest również pod nazwą śmietanowiec, jest to błyskawiczne ciasto bez pieczenia. Przepis jest niezwykle prosty, a do jego przygotowania potrzebujemy 4 składników.

Ten deser jest niezwykle prosty w przygotowaniu i idealny na każdą okazję. Ciasto jest bardzo orzeźwiające, więc idealnie nadaje się w ciepłe, letnie dni.

Ciasto możecie przygotować zarówno w tortownicy o średnicy 27 cm, albo w keksówce. Przeczytajcie przepis do końca, abyście dokładnie wiedzieli, co należy robić krok po kroku i mogli sobie wszystko przygotować znacznie wcześniej.

Ciasta bez pieczenia to przepisy, które możemy przygotować w bardzo prosty sposób i nie wymagają one piekarnika. Tego typu ciasta robi się dość prosto i szybko. Chyba klasykiem jest sernik bez pieczenia na herbatnikach, ale nie można zapominać również o kultowym cieście jakim jest ciasto 3 Bit.

Galaretkowiec składniki

  • 3 galaretki w różnych kolorach
  • 900 ml wrzątku do kolorowych galaretek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 600 ml wrzątku do galaretek cytrynowych
  • 500 ml śmietany 18%
  • ok. 12 biszkoptów

Galaretki o smaku cytrynowym będziemy łączyli ze śmietaną, wiec zależy nam aby były w jasnych kolorach. Możecie użyć innego jasnego smaku, albo wykorzystać galaretki krystaliczne.

Galaretkowiec
Galaretkowiec

Galaretkowiec przepis

Przygotowanie ciasta polecam zacząć dzień wcześniej wieczorem. Do 3 różnych miseczek wsypujemy galaretki i zalewamy je wrzątkiem, po 300 ml. Następnie dokładnie mieszamy łyżeczką każdą z nich, tak aby nie było drobinek żelatyny. Galaretki odstawiamy do przestygnięcia i stężenia.

Gotowe galaretki kroimy w kostkę, mniej więcej 2,5 cm. Galaretki nie muszą być idealnie równe, a nawet nie powinny, bo dzięki temu stworzą fajny efekt. Pokrojone galaretki przekładamy do miski.

W większej misce rozpuszczam w 600 ml wrzątku galaretki cytrynowe i odstawiam jest do ostygnięcia. Ale musicie pilnować, bo galaretka ma przestygnąć, ale nie może stężeć.

Dno tortownicy wykładam folią aluminiową, a następnie na dnie kładę biszkopty. Można ciasto zrobić również „na odwrót”, czyli biszkopty ułożyć na górze ciasta i po stężeniu całego galaretkowca odwrócić tortownicę z ciastem do góry nogami.

Galaretkowiec

Przy pomocy miksera ubijamy śmietanę. Ja używam gęstej śmietany 18%, ale jeśli chcecie mieć pewność, że Wam się ubije możecie użyć śmietany kremówki 30%. Ubitą śmietanę dodaję do przestudzonej galaretki cytrynowej, mieszam szpatułką i dodaję galaretki. Musicie robić to dość szybko bo masa szybko stężeje.

Przy pomocy łyżki wazowej porcjami wlewam masę z galaretkami do tortownicy. Jednak po pierwszych dwóch łyżkach, chwilę czekamy, aby biszkopty nasiąknęły masą i nie wypłynęły nam na wierzch. Jeśli jednak tak się Wam zdarzy, to po prostu je odwróćcie i pozostawcie ciasto do stężenia. Po przelaniu do tortownicy całej masy, wstawiamy ciasto do lodówki na około 3-4 godziny do całkowitego stężenia.

Galaretkowiec
Galaretkowiec
Galaretkowiec

Smacznego!