Sernik bez pieczenia na herbatnikach to proste i bardzo smaczne ciasto, idealne do popołudniowej kawki. To ciasto nie wymaga od nas pieczenia i jest szybkie w przygotowaniu. Puszyste i wilgotne w środku. Ma bardzo kremową konsystencję dzięki mascarpone.
Przygotowanie sernika bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla osób szukających pysznego poczęstunku lub szybkiego i łatwego deseru. Nie musisz się martwić o kontrolę temperatury lub inne podstawy pieczenia; możesz zrobić kremowy, puszysty sernik bez pieczenia go w piekarniku.
Sernik bez pieczenia serwowany na herbatnikach zapewnia niemal niebiańskie połączenie chrupkości i kremowości. Postępuj zgodnie z tym przewodnikiem krok po kroku i odkryj cudowny świat serników bez pieczenia na herbatnikach!
Obejrzyj nasze filmy:
Ciasto przygotujemy w blaszce 24cm x 24cm. Jeśli lubicie wierzch ciasta możecie polać czekoladową polewą, albo przygotować galaretkę owocową. Ja pokażę Wam tylko podstawową wersję. Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na serniki. Chyba najpopularniejszym sernikiem jest sernik nowojorski, to istna klasyka. Ale na blogu znajdziecie również wersję dla leniuszków sernik dla leniwych z blendera
Sernik bez pieczenia na herbatnikach składniki
- 750g sera w wiaderku (na sernik)
- 20g żelatyny
- 30 ml wody
- 100g cukru pudru
- 250g serka mascarpone
- 250ml śmietanki 30%
Ser powinien być w temperaturze pokojowej, natomiast śmietanka pozostaje w lodówce, aż do momentu jej ubijania. Śmietana dużo lepiej ubija się, kiedy jest schłodzona.
Składniki na spód
- 50g masła
- 150g herbatników
Sernik bez pieczenia na herbatnikach przepis
Herbatniki kruszymy i dodajemy do nich roztopione masło. Mieszamy i tak przygotowaną masą wylepiamy dno blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.
Do niewielkiego kubeczka wsypujemy żelatynę, zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie przelewamy do rondelka i podgrzewamy, ale uważamy aby nie zagotować. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
Do dużej miski wkładamy twaróg, cukier puder, serek mascarpone i miksujemy na średnich obrotach do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę. Jak będzie puszysta przy pomocy szpatułki przekładamy ja do masy serowej i delikatnie mieszamy.
2 łyżki masy dodajemy do ostudzonej żelatyny i mieszamy, tak aby nie powstały grudki. Dodajemy ją do pozostałej masy i dokładnie mieszamy. Przekładamy na spód ciasta i wstawiamy do lodówki na około 4 godziny.
Smacznego!
Pyszne
Ten sernik jest obłędny!