Puszysty sernik bez pieczenia to pomysł na prosty i bardzo smaczny deser. To ciasto nie wymaga pieczenia, jest lekkie i wilgotne w środku. Dodatek cytrynowej galaretki sprawi, że ciasto będzie orzeźwiające, więc idealne na letnie, ciepłe dni, jako deser do popołudniowej kawy. Ciasto przygotujemy na herbatnikowym spodzie.
Jest mnóstwo sposobów i przepisów na przygotowanie pysznego ciasta bez dużego wkładu pracy, czasu i pieniędzy. Bez problemu możemy stworzyć wspaniałą pyszność bez rozgrzewania piekarnika, dużych wydatków i długich godzin spędzonych w kuchni.
Takie ciasto możemy przygotować dla siebie – kiedy mamy wielką ochotę na coś słodkiego – albo dla gości, czy nawet na świąteczne okazje. Ciasto bez pieczenia sprawdzi się doskonale w każdej sytuacji!
Obejrzyj nasze filmy:
Najlepsze ciasto wyjdzie jeśli użyjecie zwykłych galaretek. Bo teraz w sklepach można kupić i takie, które szybko tężeją.
Składniki na spód
- 150g herbatników
- 50g masła
Jeśli macie ochotę możecie użyć herbatników kakaowych, albo dodać do składników łyżkę kakao.
Puszysty sernik bez pieczenia składniki na sernik
- 1kg sera w wiaderku
- 2 galaretki, najlepiej cytrynowe
- 1/2 l wody
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 torebka śmietanki śnieżka
Ser do tego ciasta powinien być w temperaturze pokojowej, więc polecam na godzinę przed przygotowywaniem ciasta wyjąć go z lodówki. Śmietanę zostawiamy w lodówce. Śmietana najlepiej ubija się kiedy jest schłodzona – to bardzo ważne.
Puszysty sernik bez pieczenia przepis
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Herbatniki należy drobno pokruszyć, albo zblendować. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i tak przygotowaną masą wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm. Tortownicę wkładamy na około 1 godzinę do lodówki, aby spód stał się twardy.
Wodę zagotowujemy w rondelku i wsypujemy galaretki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie je studzimy.
Śmietanę ubijamy ze śnieżką, jak będzie już puszysta porcjami dodajemy twaróg, miksując na wolnych obrotach. Jak składniki się połączą dodajemy ostudzoną galaretkę i dosłownie przez chwilę miksujemy. Do wymieszania możecie również użyć silikonowej szpatułki. Masę serową wykładamy na spód z herbatników i wkładamy tortownicę do lodówki na minimum 4 godziny. Po tym czasie sernik jest gotowy.
Smacznego!