Puszysty sernik bez pieczenia
Desery

Puszysty sernik bez pieczenia

Puszysty sernik bez pieczenia to pomysł na prosty i bardzo smaczny deser. To ciasto nie wymaga pieczenia, jest lekkie i wilgotne w środku. Dodatek cytrynowej galaretki sprawi, że ciasto będzie orzeźwiające, więc idealne na letnie, ciepłe dni, jako deser do popołudniowej kawy. Ciasto przygotujemy na herbatnikowym spodzie.

Najlepsze ciasto wyjdzie jeśli użyjecie zwykłych galaretek. Bo teraz w sklepach można kupić i takie, które szybko tężeją.

Składniki na spód

  • 150g herbatników
  • 50g masła

Jeśli macie ochotę możecie użyć herbatników kakaowych, albo dodać do składników łyżkę kakao.

Składniki na sernik

  • 1kg sera w wiaderku
  • 2 galaretki, najlepiej cytrynowe
  • 1/2 l wody
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 torebka śmietanki śnieżka

Ser do tego ciasta powinien być w temperaturze pokojowej, więc polecam na godzinę przed przygotowywaniem ciasta wyjąć go z lodówki. Śmietanę zostawiamy w lodówce. Śmietana najlepiej ubija się kiedy jest schłodzona – to bardzo ważne.

Puszysty sernik bez pieczenia – jak przygotować

Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Herbatniki należy drobno pokruszyć, albo zblendować. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i tak przygotowaną masą wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm. Tortownicę wkładamy na około 1 godzinę do lodówki, aby spód stał się twardy.

Wodę zagotowujemy w rondelku i wsypujemy galaretki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie je studzimy.

Śmietanę ubijamy ze śnieżką, jak będzie już puszysta porcjami dodajemy twaróg, miksując na wolnych obrotach. Jak składniki się połączą dodajemy ostudzoną galaretkę i dosłownie przez chwilę miksujemy. Do wymieszania możecie również użyć silikonowej szpatułki. Masę serową wykładamy na spód z herbatników i wkładamy tortownicę do lodówki na minimum 4 godziny. Po tym czasie sernik jest gotowy.

Puszysty sernik bez pieczenia
Puszysty sernik bez pieczenia

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze