Szybki sernik na herbatnikach
Desery

Szybki sernik na herbatnikach

Facebook

Szybki sernik na herbatnikach to pyszny, elegancki i klasyczny wypiek. Jednocześnie to ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sernik wiedeński nie wymaga od nas wymyślnych składników, a jedynie kilka klasycznych produktów, łatwo dostępnych w sklepie.

To ciasto jest puszyste i wilgotne w smaku. We wpisie kilka wskazówek, co zrobić aby ciasto nam nie opadło podczas pieczenia.

Przepis na Domowy sernik cytrynowy

Składniki na spód

  • 70g masła
  • 110g herbatników
  • 1 łyżeczka kakao

Składniki na ciasto

  • 1 kg twarogu na sernik (gotowy)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 200g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 150g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sernik będę piekł w tortownicy o średnicy 26 cm.

Szybki sernik na herbatnikach [PRZEPIS]

Zaczynamy od przygotowania spodu. Herbatniki i masło wkładamy do blendera i miksujemy do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Na dnie wykładamy masę przygotowaną z herbatników.

Następnie żółtka ucieram wraz z cukrem, dodaję serek mascarpone i miksuję do połączenia się składników. Dodajemy śmietanę i cały czas miksujemy, kolejno dodaję twaróg i cały czas miksując dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i esencję.

W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Przy pomocy szpatułki dodajemy ją do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy, aby ciasto zbytnio nam nie opadło. Przekładamy ją do tortownicy ze spodem z herbatników.

Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C (góra i dół) i pieczemy przez 75 minut. Następnie zostawiamy do przestygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Dobrze jest przed podaniem włożyć go do lodówki na około 2-3 godziny.

Szybki sernik na herbatnikach
Szybki sernik na herbatnikach

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.