
Szybki sernik na herbatnikach
Szybki sernik na herbatnikach to pyszny, elegancki i klasyczny wypiek. Jednocześnie to ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sernik wiedeński nie wymaga od nas wymyślnych składników, a jedynie kilka klasycznych produktów, łatwo dostępnych w sklepie.
To ciasto jest puszyste i wilgotne w smaku. We wpisie kilka wskazówek, co zrobić aby ciasto nam nie opadło podczas pieczenia.
Przepis na Domowy sernik cytrynowy
Składniki na spód
- 70g masła
- 110g herbatników
- 1 łyżeczka kakao
Składniki na ciasto
- 1 kg twarogu na sernik (gotowy)
- 200 ml śmietany 30%
- 200g serka mascarpone
- 5 jajek
- 150g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 łyżka mąki pszennej
Sernik będę piekł w tortownicy o średnicy 26 cm.
Szybki sernik na herbatnikach [PRZEPIS]
Zaczynamy od przygotowania spodu. Herbatniki i masło wkładamy do blendera i miksujemy do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Na dnie wykładamy masę przygotowaną z herbatników.
Następnie żółtka ucieram wraz z cukrem, dodaję serek mascarpone i miksuję do połączenia się składników. Dodajemy śmietanę i cały czas miksujemy, kolejno dodaję twaróg i cały czas miksując dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i esencję.
W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Przy pomocy szpatułki dodajemy ją do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy, aby ciasto zbytnio nam nie opadło. Przekładamy ją do tortownicy ze spodem z herbatników.
Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C (góra i dół) i pieczemy przez 75 minut. Następnie zostawiamy do przestygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Dobrze jest przed podaniem włożyć go do lodówki na około 2-3 godziny.

Smacznego!