Muffiny czekoladowe z masłem orzechowym to szybki i prosty deser, to deser za którym szaleją dzieciaki. Muffiny z kawałkami czekolady. Najlepiej smakują jeszcze podane na ciepło.
Poniżej znajdziecie instrukcję przygotowania muffinek oraz listę składników.
Muffiny czekoladowe składniki
- 150g masła
- 100g czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 150g cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 200 ml mleka
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2 jajka
Zamiast ekstraktu waniliowego, możecie wykorzystać cukier waniliowy.
Obejrzyj nasze filmy:
Muffiny czekoladowe przepis
W jednej misce mieszamy suche składniki. Do miski przesiewamy mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodajemy cukier.
W drugiej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Do mąki dodajemy masę jajeczną, roztopione masło, masło orzechowe i pokruszoną czekoladę. Całość mieszamy.
Papilotki układamy na blasze do pieczenia i napełniamy do 3/4 wysokości.
Muffiny czekoladowe pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 25 minut. Przed podaniem możemy je udekorować orzechem włoskim.

Smacznego!