Muffiny czekoladowe z masłem orzechowym
Desery

Muffiny czekoladowe z masłem orzechowym

Facebook

Muffiny czekoladowe z masłem orzechowym to szybki i prosty deser, to deser za którym szaleją dzieciaki. Muffiny z kawałkami czekolady. Najlepiej smakują jeszcze podane na ciepło.

Poniżej znajdziecie instrukcję przygotowania muffinek oraz listę składników.

Składniki

  • 150g masła
  • 100g czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 150g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2 jajka

Zamiast ekstraktu waniliowego, możecie wykorzystać cukier waniliowy.

Muffiny czekoladowe z masłem orzechowym – jak przygotować

W jednej misce mieszamy suche składniki. Do miski przesiewamy mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodajemy cukier.

W drugiej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Do mąki dodajemy masę jajeczną, roztopione masło, masło orzechowe i pokruszoną czekoladę. Całość mieszamy.

Papilotki układamy na blasze do pieczenia i napełniamy do 3/4 wysokości.

Muffiny czekoladowe pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 25 minut. Przed podaniem możemy je udekorować orzechem włoskim.

Muffiny czekoladowe z masłem orzechowym
Muffiny czekoladowe z masłem orzechowym

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.