Domowe lody waniliowe to naturalne lody o kremowej konsystencji o smaku wanilii. Do przygotowaniach tych lodów potrzebujecie dosłownie 3 składników, bez jajek, bez ulepszaczy, bez maszyny do lodów, bez mieszania w trakcie mrożenia.
To jest z całą pewnością przepis dla osób, które lubią słodycze. Lody wychodzą kremowe i bardzo słodkie. Ale przecież od czasu do czasu można sobie na to pozwolić.
Składniki
- 300g śmietany 30%
- 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego
- 2 łyżki esencji waniliowej – koniecznie białej
Esencję waniliową możecie zastąpić cukrem waniliowym, albo laską wanilii.
Obejrzyj nasze filmy:
Domowe lody waniliowe – jak zrobić
Śmietanę, mleko zagęszczone i esencję umieszczamy w wysokim naczyniu. I na średnich obrotach wszystko miksujemy przez 2-3 minuty. Następnie wkładamy naczynie do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i wszystko ubijamy zaczynając od wolnych obrotów. Masa nie będzie sztywna, ale zrobi się gęsta i kremowa.
Przekładamy je do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na minimum 5 godzin. Polecam Wam porcjować lody do oddzielnych pojemniczków. Domowe lody przed nałożeniem muszą poczekać na blacie około 10 minut, aby delikatnie się rozmroziły. Takich lodów nie można po raz drugi zamrażać. Wiec lepiej je porcjować do mniejszych pojemniczków.
Lody waniliowe możecie podać również na przykład z kremem czekoladowym, albo z owocami. Pyszne!
Smacznego!