Domowe lody solony karmel
Domowe lody,  Desery

Domowe lody solony karmel

Facebook

Domowe lody solony karmel to chyba hit wśród przepisów na lody. Do przygotowania lodów nie potrzebujemy ani maszynki do lodów, ani jajek, ani kilkukrotnego wyjmowania z lodówki i ich mieszania.

Chyba każdy lubi smak karmelu, a odrobina soli, dodajemy mu jeszcze charakteru. Te lody to rozkosz dla podniebienia, szczególnie w ciepłe, letnie dni.

Składniki

  • 200ml śmietany 30%
  • 300g masy kajmakowej
  • 250g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkiem do tych lodów mogą być orzechy, jednak ja wolę wersję klasyczną bez orzechów.

Domowe lody solony karmel – jak przygotować

Masę kajmakową wyjmujemy do rondelka i podgrzewamy. Nie chodzi tutaj aby ją zagotować, tylko delikatnie podgrzać, aby wszystko znacznie łatwiej wymieszać. Do kajmaku dodajemy serek mascarpone i łyżeczkę soli. Przy pomocy miksera, na wolnych obrotach wszystkie mieszamy.

Śmietanę dobrze schłodzoną wlewamy do wysokiego naczynia i zaczynając od wolnych obrotów, stopniowo je zwiększając ubijamy śmietanę. Przekładamy ją do masy kajmakowej z serkiem mascarpone i przy pomocy silikonowej szpatułki mieszamy.

Wszystko przekładamy do naczynia, w którym będziemy robić lody i wkładamy do zamrażalnika na minimum 6-7 godzin. Po tym czasie lody będą gotowe.

https://kulinarnyblog.pl/ucierana-babka-pomaranczowa-z-rodzynkami/
Domowe lody solony karmel

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.