Domowe lody solony karmel to chyba hit wśród przepisów na lody. Do przygotowania lodów nie potrzebujemy ani maszynki do lodów, ani jajek, ani kilkukrotnego wyjmowania z lodówki i ich mieszania.
Chyba każdy lubi smak karmelu, a odrobina soli, dodajemy mu jeszcze charakteru. Te lody to rozkosz dla podniebienia, szczególnie w ciepłe, letnie dni.
Składniki
- 200ml śmietany 30%
- 300g masy kajmakowej
- 250g serka mascarpone
- 1 łyżeczka soli
Dodatkiem do tych lodów mogą być orzechy, jednak ja wolę wersję klasyczną bez orzechów.
Obejrzyj nasze filmy:
Domowe lody solony karmel – jak przygotować
Masę kajmakową wyjmujemy do rondelka i podgrzewamy. Nie chodzi tutaj aby ją zagotować, tylko delikatnie podgrzać, aby wszystko znacznie łatwiej wymieszać. Do kajmaku dodajemy serek mascarpone i łyżeczkę soli. Przy pomocy miksera, na wolnych obrotach wszystkie mieszamy.
Śmietanę dobrze schłodzoną wlewamy do wysokiego naczynia i zaczynając od wolnych obrotów, stopniowo je zwiększając ubijamy śmietanę. Przekładamy ją do masy kajmakowej z serkiem mascarpone i przy pomocy silikonowej szpatułki mieszamy.
Wszystko przekładamy do naczynia, w którym będziemy robić lody i wkładamy do zamrażalnika na minimum 6-7 godzin. Po tym czasie lody będą gotowe.

Smacznego!