Tiramisu w pucharkach
Desery

Tiramisu w pucharkach

Facebook

Tiramisu w pucharkach to puszysty, lekki deser we włoskim stylu. Tym razem podamy go w pucharkach, a nie klasycznej formie. Jest tak samo dobry, ale oryginalnie podany. Oczywiście podstawą każdego tiramisu są biszkopty i masa przygotowana z serka mascarpone.

Niestety najgorsze w tym wszystkim jest to czekanie na deser, kiedy musi stać w lodówce.

Składniki (mniej więcej na 6 pucharków)

  • 175 ml mocnej kawy
  • 400 g mascarpone
  • 200 g biszkoptów
  • 3 łyżki kakao
  • 2 duże jajka
  • 30 g cukru

Tiramisu w pucharkach [PRZEPIS]

Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste. To klasyka włoskiej kuchni. Zaczynamy do przygotowania mocnej kawy, ale na prawdę mocnej.

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy serek mascarpone cały czas miksując. Powinniśmy otrzymać gładką, puszystą, jednolitą masę.

Kolejnym krokiem jest nasączenie biszkoptów w kawie. Róbmy to stopniowo. W pucharkach układamy warstwami – najpierw nasączone biszkopty, później trochę masy, znów nasączone biszkopty, odrobina masy. Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Przed podaniem posypujemy desery, przesianym przez sitko kakao.

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.