Deser Tiramisu w pucharkach wywodzi się z Włoch. Jest to deser składający się z biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych serkiem mascarpone i posypanych kakao.

Ten klasyczny deser ma kremową konsystencję, pyszny smak i można go łatwo dostosować do własnych upodobań. Tiramisu możesz przygotować w pojemnikach lub filiżankach na pojedyncze porcje lub w większych porcjach dla grup. Niezależnie od preferencji, efekt końcowy jest zawsze smaczny!

Z kilkoma podstawowymi składnikami, bez pieczenia i kilkoma prostymi krokami możesz stworzyć piękne małe desery, które wyglądają tak dobrze, jak smakują. Pokaż swoją kreatywność podczas układania składników w pojemniku i użyj dowolnych dodatków lub dekoracji! 

Deser robi się w pucharkach albo znacznie częściej w dużej prostokątnej formie i nakłada na talerzyki.

Sprawdź przepis na: Deser bounty

Tiramisu w pucharkach składniki

  • 500g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 200g biszkoptów
  • 400 ml mocnej kawy
  • ciemne kakao
  • ewentualnie likier Amaretto

Tiramisu w pucharkach przepis

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone. Delikatnie mieszamy do uzyskania puszystej masy. Całość mieszamy na wolnych obrotach. Nie mieszamy zbyt długo, aby zbytnio nie napowietrzyć masy.

Kawę mieszamy z likierem Amaretto, jeśli go używamy. W kawie namaczamy pojedynczy biszkopty. Na dno pojemniczków układamy warstwami:

  • nasączone biszkopty
  • krem z serkiem mascarpone
  • odrobina kakao
  • nasączone biszkopty
  • krem z serkiem
  • odrobina kakao i np. startej na tarce czekolady

Deserki tiramisu ozdabiamy na przykład rurkami, kawałkami czekolady, albo po prostu tym co macie w domu i możecie wykorzystać.

Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Domowy deser Tiramisu
Prawdziwy włoski, kawowy deser z serkiem mascarpone – Tiramisu

Tiramisu możecie przygotować też w dużym prostokątnym naczyniu, tak jak powyżej układając w nim warstwami biszkopty i krem. Smacznego!