Deser Tiramisu w pucharkach wywodzi się z Włoch. Jest to deser składający się z biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych serkiem mascarpone i posypanych kakao.
Ten klasyczny deser ma kremową konsystencję, pyszny smak i można go łatwo dostosować do własnych upodobań. Tiramisu możesz przygotować w pojemnikach lub filiżankach na pojedyncze porcje lub w większych porcjach dla grup. Niezależnie od preferencji, efekt końcowy jest zawsze smaczny!
Z kilkoma podstawowymi składnikami, bez pieczenia i kilkoma prostymi krokami możesz stworzyć piękne małe desery, które wyglądają tak dobrze, jak smakują. Pokaż swoją kreatywność podczas układania składników w pojemniku i użyj dowolnych dodatków lub dekoracji!
Obejrzyj nasze filmy:
Deser robi się w pucharkach albo znacznie częściej w dużej prostokątnej formie i nakłada na talerzyki.
Sprawdź przepis na: Deser bounty
Tiramisu w pucharkach składniki
- 500g serka mascarpone
- 4 żółtka
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 200g biszkoptów
- 400 ml mocnej kawy
- ciemne kakao
- ewentualnie likier Amaretto
Tiramisu w pucharkach przepis
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone. Delikatnie mieszamy do uzyskania puszystej masy. Całość mieszamy na wolnych obrotach. Nie mieszamy zbyt długo, aby zbytnio nie napowietrzyć masy.
Kawę mieszamy z likierem Amaretto, jeśli go używamy. W kawie namaczamy pojedynczy biszkopty. Na dno pojemniczków układamy warstwami:
- nasączone biszkopty
- krem z serkiem mascarpone
- odrobina kakao
- nasączone biszkopty
- krem z serkiem
- odrobina kakao i np. startej na tarce czekolady
Deserki tiramisu ozdabiamy na przykład rurkami, kawałkami czekolady, albo po prostu tym co macie w domu i możecie wykorzystać.
Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Tiramisu możecie przygotować też w dużym prostokątnym naczyniu, tak jak powyżej układając w nim warstwami biszkopty i krem. Smacznego!