Mini pizzerinki to pyszna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. To szybki i łatwy sposób na przyrządzenie pizzy, zwłaszcza gdy nie ma wystarczająco dużo czasu na zrobienie zwykłej pizzy. Te małe przekąski są dostępne w różnych odmianach i można je posypać ulubionymi składnikami.
Niezależnie od tego, czy masz wieczór filmowy, czy po prostu masz ochotę na coś zabawnego, te mini pizzerinki zawsze będą strzałem w dziesiątkę.
Wykonane z tradycyjnych składników do pizzy, takich jak ser i pepperoni, te smakołyki sprawią, że cała Twoja rodzina i znajomi będą zachwyceni tą przekąską. Koniecznie spróbujcie tego pysznego i sprawdzonego przepisu.
Obejrzyj nasze filmy:
Jeśli brakuje Wam czasu, możecie skorzystać z gotowego spodu do pizzy.
Sprawdź przepis: Cebularze
Mini pizzerinki składniki
- 2 szklanki (ok. 300g) mąki
- 2/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 20g drożdży
- 2 łyżki oliwy
Dodatki
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 100g salami w plastrach
- 200g tartej mozzarelli
- odrobina suszonego oregano
Sprawdź przepis na SOS CZOSNKOWY
Mini pizzerinki przepis
Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Do szklanki dodajemy drożdże, mąkę i 3-4 łyżki ciepłej wody. Zostawiamy zaczyn na ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Następnie mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Jeśli będzie zbyt lepiące się do rąk to dodajemy odrobinę więcej mąki. Ciasto na pizzę zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 40 minut.
Do wyrastania ciasta możecie wykorzystać piekarnik, wystarczy nagrzać go do 35 st. C. i do środka włożyć ciasto na pizzę.
Po tym czasie rozwałkowujemy je na duży prostokąt. Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy oregano, układamy salami i całość posypujemy tartą mozzarellą. Oczywiście, ja podaję tylko przykład dodatków, możecie zrobić pizzerinki z dowolnymi dodatkiami.
Ciasto z dodatkami rolujemy kroimy w ok. 2 cm plastry. Pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 180 st. C.
Mini pizzerinki podajemy z domowym, jogurtowem sosem czosnkowym. Smacznego!
To jedna z moich ulubionych przekąsek na imprezach.