
Mini pizzerinki
Mini pizzerinki z salami, ciągnącą się mozzarellą, podane razem z aromatycznym sosem czosnkowym to wyśmienita propozycja na szybką przystawkę podczas spotkana ze znajomymi.
Jeśli brakuje Wam czasu, możecie skorzystać z gotowego spodu do pizzy.
Sprawdź: Pyszna włoska pizza w 15 minut
Składniki na ciasto pizzę
- 2 szklanki (ok. 300g) mąki
- 2/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 20g drożdży
- 2 łyżki oliwy
Dodatki
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 100g salami w plastrach
- 200g tartej mozzarelli
- odrobina suszonego oregano
Sprawdź przepis na SOS CZOSNKOWY
Mini pizzerinki – przepis
Zaczyna od przygotowania zaczynu z drożdży. Do szklanki dodajemy drożdże, mąkę i 3-4 łyżki ciepłej wody. Zostawiamy zaczyn na ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Następnie mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Jeśli będzie zbyt lepiące się do rąk to dodajemy odrobinę więcej mąki. Ciasto na pizzę zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je na duży prostokąt. Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy oregano, układamy salami i całość posypujemy tartą mozzarellą. Ciasto z dodatkami rolujemy kroimy w ok. 2 cm plastry. Pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 180 st. C.
Mini pizzerinki podajemy z domowym, jogurtowem sosem czosnkowym. Smacznego!
