Zapraszam Was po sprawdzony przepis na pyszne cebularze. Te bułeczki z cebulą są bardzo proste i wbrew pozorom szybkie w przygotowaniu.

Cebularze mogą być dodatkiem do posiłku, albo stanowić pyszną, bardzo wyrazistą przekąskę. To również pomysł na wykorzystanie większej ilości cebuli. Ten przepis na cebularze wymaga tylko kilku składników i minimalnego wkładu czasu na jego przygotowanie.

Ten przepis łączy delikatnie pikantną cebulę z delikatnym puszystym ciastem drożdżowym. Oczywiście, najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak tylko chwilę przestygną. Jednak mogą być również podawane później jako przekąska na zimno.

Przeczytajcie przepis do końca, bo podaję w nim kilka ciekawych wskazówek i porad, jakie być może wykorzystacie w tym przepisie. A jeśli lubcie przekąski na słodko to powinniście spróbować pysznych bułeczek cynamonowych. Albo szybkich przekąsek na przyjęcie takich jak mini pizzerinki.

Cebularze składniki

  • 250g mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 125 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 3 cebule
  • 4 łyżki oleju

Jak widzicie lista składników nie jest długa. Trzeba jednak pamietać o tym, aby drożdże wyjąć wcześniej z lodówki na minimum 2 godziny przed przygotowanie. Muszą nabrać temperatury pokojowej. Woda powinna być ciepła, ale nie gorąca.

Jeśli chcecie uzyskać znacznie lepszy smak bułeczek drożdżowych to wymieszajcie wodę z mlekiem w równych proporcjach.

Cebularze
Cebularze

Cebularze przepis

Na początku musimy przygotować rozczyn. W tym celu do miski kruszymy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki, cukier i połowę wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 – 20 minut. W tym czasie rozczyn powinien zacząć pracować.

Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałą mąkę, sól, rozczyn i masło wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Możemy je wyrabiać dłońmi, albo użyć robota z hakiem. Ciasto powinno być elastyczne. Przykrywamy je ściereczka i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.

Jeśli szukacie ciepłego miejsce to możecie nagrzać piekarnik do 35 st. C i do takiego piekarnika wkładamy ciasto.

Teraz pora na przygotowanie farszu z cebuli. Obieramy ją z łupiny i kroimy w piórka. Nie muszą być bardzo cienkie, ale za grube też nie. Na oleju, na wolnym ogniu ją przesmażamy od czasu do czasu mieszając. Ja cebulę zawsze delikatnie oprószam solą, wtedy znacznie szybciej zmięknie. Cebule powinna się smażyć około 25-30 minut.

Ciasto wyciągamy na blat podsypany mąką i przy pomocy rąk rozwałkowujemy tworząc rulon. Dzielimy na 5-6 równych kawałków. Z każdego formujemy kulę i rozciągamy na kształt koła o średnicy ok. 10-12 cm tworząc w środku delikatne wgłębienie. Wkładamy we wgłębienie łyżkę, albo dwie farszu z cebuli.

Cebularze układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanym wcześniej odrobiną oleju. Bułeczki przykrywamy ściereczką i po 40 minutach wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy je w opcji góra- dół przez 30 minut.

Możemy podawać zaraz po upieczeniu, jak tylko odrobinę przestygną i będzie można je jeść.

Cebularze

Smacznego!