Omlet z borówkami
Śniadania,  Desery

Omlet z borówkami

Zapraszam Was po przepis na puszysty omlet z borówkami. To pyszna propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie na słodko. Kiedy ciasta nie ma w lodówce to możecie przygotować ten pyszny omlet na śniadanie.

Omlet na słodko z borówkami to bardzo szybki pomysł na smaczne śniadanie. Z mojego przepisy ciasto wychodzi bardzo puszyste, a borówki dodają mu charakteru. Można powiedzieć, że na śniadanie zjemy piegowaty omlet na słodko.

W sezonie możecie zastąpić borówki jagodami, albo jeśli wolicie zastąpić je zupełnie innymi owocami. Świetnie pasować będą jabłka, śliwki te ostatnie tworzą idealne połączenie z czekoladą. Myślę, że takim śniadaniem z całą pewnością zainteresujecie swoje małe pociechy.

Z mojego przepisu przygotujecie dwa sporej wielkości omlety. Więc jeśli robicie tylko dla jednej osoby, to zróbcie z połowy porcji. Na moim blogu znajdziecie również inne śniadaniowe pomysły. Chyba taką klasyką amerykańską są amerykańskie pancakes z syropem klonowym, ale w jednym z przepisów pozwoliłem sobie delikatnie urozmaicić ten przepis i przygotowałem pyszne kokosowe pancakes, jeśli lubcie smak kokosa to koniecznie musicie spróbować tych placuszków.

Omlet z borówkami składniki

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 8 łyżek mleka
  • 150 g borówek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • masło do smażenia

W sezonie można zastąpić borówki na przykład jagodami, a jeśli nie chcecie czekać tak długo to możecie użyć mrożonych owoców. Możecie również dodać do Waszego omletu odrobinę esencji waniliowej, albo łyżeczkę cukru waniliowego.

Do dekoracji można użyć borówek i cukru pudru, albo całość polać odrobiną syropu klonowego.

Omlet z borówkami

Omlet z borówkami przepis

Na początku oddzielamy białka od żółtek, ale nic nie wyrzucamy bo będą nam potrzebne zarówno białka, jak i żółtka. Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niego żółtka, mąkę, mleko, cynamon. Całość delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy borówki. Ja odrobinę sobie zostawiam do dekoracji.

To jest również ten moment kiedy do ciasta możecie dodać również odrobinę startej na tarce, albo pokruszonej czekolady.

Na patelnię z nieprzywierającym dnem kładziemy łyżkę masła i jak się roztopi wylewamy połowę masy (mój przepis jest na dwa omlety).

Omlet z borówkami

Kiedy spód omleta będzie rumiany przy pomocy szerokiej łopatki przewracamy go na drugą stronę. Na patelnię dodaję jeszcze odrobinę masła. Jeśli Wasz omlet ciężko się przewraca to zsuńcie go na talerz i przełóżcie następnie na patelnię odwracając talerz. Smażymy go aż będzie rumiany.

Omlet po usmażeniu przekładamy na talerz, na wierzchu układamy pozostałe borówki oraz całość oprószamy cukrem pudrem. Możemy podać do niego do picia na przykład gorącą czekoladę.

Omlet z borówkami
Omlet z borówkami

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze