Czy kiedykolwiek próbowałeś babeczki z borówkami i czekoladą? Jest coś wyjątkowego w połączeniu słodkich, delikatnie kwaskowatych borówek, gładkiej i kremowej czekolady oraz miękkiej i puszystej konsystencji babeczek, które razem tworzą zachwycający deser.

Babeczki z czekoladą i borówkami, znane również jako muffinki z borówkami i czekoladą, to prawdziwa uczta dla podniebienia i doskonały sposób na połączenie słodyczy z nutą owocowej świeżości. To połączenie smaków, które kusi nas swoją aromatyczną obietnicą i zaskakuje wspaniałym połączeniem słodkiego kakao, delikatnych owoców borówki oraz puszystego ciasta.

Jeśli jesteś miłośnikiem klasycznych babeczek z borówkami lub szukasz nowego przysmaku do wypróbowania, to właśnie trafiłeś w odpowiednie miejsce. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu zachwycającemu duo – babeczkom z borówkami i czekoladą, które rozpieszczają nasze podniebienia i kuszą nieodparty smakiem. Przekonajmy się, dlaczego te czekoladowe muffinki z borówkami są ulubionym wypiekiem wielu miłośników słodkości.

Obejrzyj nasze filmy:

Babeczki z borówkami są nie tylko pyszne, ale także bardzo łatwe do zrobienia – wystarczy postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami, a w mgnieniu oka znajdziesz pyszne domowe smakołyki!

Niezależnie od tego, czy szukasz słodkiego poczęstunku dla swojej rodziny, czy czegoś wyjątkowego na przyjęcie urodzinowe przyjaciela, babeczki z borówkami i czekoladą stały się kultowym deserem, który z pewnością zrobi wrażenie.

Przeczytajcie przepis do końca, bo znajdziecie tam kilka ciekawych wskazówek oraz możliwości modyfikowania tego przepisu.

Babeczki z borówkami i czekoladą składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 80g cukru
  • 200g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150g borówek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 50 ml mleka
  • 50g czekolady mlecznej

Ja wykorzystałem w przepisie mleczną czekoladę, jednak bardzo ciekawy efekt i smak uzyskacie dodając białą czekoladę. Możecie również wykorzystać mrożone borówki. Ja polecam je najpierw rozmrozić na sitku, aby pozbyć się ewentualnego nadmiaru wody.

Babeczki z borówkami i czekoladą

Babeczki z borówkami i czekoladą przepis

Klasycznie muffinki przygotowuje się w dwóch miskach. W jednej mieszamy składniki suche, w drugiej mokre i na sam koniec należy je połączyć. Tak więc do jednej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, sodę, proszek do pieczenia, cukier, składniki mieszamy.

W drugiej misce rozgniatamy przy pomocy widelca banany. Wykorzystajcie do tego przepisu banany już dojrzałe, takie ciemne, brązowe, a nawet czarne. Ze zwykłych bananów też to się uda, ale musicie włożyć więcej trudu aby je rozgnieść na papkę.

Jeśli chcecie przyśpieszyć dojrzewanie bananów, wystarczy położyć je na trochę na jabłkach. Tak, tak jabłka przyśpieszają dojrzewanie bananów.

Do bananów dodajemy olej oraz mleko. Mieszamy i do mokrych składników dodajemy suche. Całość mieszamy przy pomocy łyżki. Nie trzeba w przygotowaniu tego ciasta wykorzystywać miksera. Do wymieszanego ciasta dodajemy umyte wcześniej i odsączone borówki, oraz pokruszoną czekoladę. Możecie czekoladę zetrzeć na tarce, ale musicie ją wcześniej włożyć do lodówki, aby była twarda.

Całość delikatnie mieszamy, aby nie rozgnieść borówek i przekładamy do papilotek na muffinki. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości.

Babeczki z borówkami pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 st. C. Jednak w tym wypadku pieczemy je w opcji z termoobiegiem. Babeczki powinni po upieczeniu się zrobić brązowe z czarnymi piegami.

Babeczki z borówkami i czekoladą

Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia, jeśli tego nie zrobicie, ciężko będzie Wam wyjmować je z papilotów, bo ciasto będzie ciepłe i będzie się dość mocno do nich kleiło.

Babeczki z borówkami i czekoladą

Smacznego!