Zapraszam Was po pyszny przepis na pyszne flaki. Flaki wołowe to tradycyjna, jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest ona przygotowywana bardzo często na wszelkiego rodzaju uroczystości, spotkania, wesela.
Flaczki wołowe to klasyczne danie, które nie tylko w Polsce cieszy się popularnością, zyskało ją również na całym świecie. Jej aromat, bogaty smak i odżywcze składniki sprawiają, że jest jedną z ulubionych zup wielu kultur.
Zupa z flaków wołowych może być podawana samodzielnie lub jako część większego posiłku i jest zwykle doprawiana ziołami i przyprawami dla dodania smaku. Jej gęsta konsystencja sprawia, że jest to idealna pozycja w menu na mroźne zimowe wieczory jednak równie chętnie spożywana jest w innych porach roku.
Obejrzyj nasze filmy:
Przeczytajcie przepis do końca, podaję Wam w nim wiele ciekawych wskazówek i modyfikacji, które możecie wprowadzić podczas przygotowywania tej zupy. Jeśli, macie ochotę spróbować również innych ciekawych zup to z pewnością zainteresuje Was delikatny w smaku krem z marchewki, czy zupa ryżanka, która jest polecana w wielu dolegliwościach żołądkowych.
Flaki składniki
- 700g wołowiny
- 400g mięsa drobiowego
- ok. 3 l wody
- kawałek pora
- 2 -3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 1/3 selera (korzeń
- sól
- pieprz
- 1,2 kg flaków wołowych
- 2 ząbki czosnku
Flaki przyprawy
- 3 łyżki majeranku
- 5 ziarenek ziela angielksiego
- 3 liście laurowe
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- ewentualnie odrobina mielonego imbiru, ale nie jest to konieczne
Jak widzicie, tym razem pozwoliłem sobie, na oddzielnie podanie przypraw do flaków. Flaki właśnie charakteryzują się wyjątkowym smakiem, więc tych przypraw jest sporo.
Flaki przepis
Zaczynamy od przygotowania rosołu, czyli bazy do naszych flaków. Pomimo, że używam flaków wołowych, to mój rosół gotuję na mieszance mięsa drobiowego i wołowego. Rosół nie będzie wtedy tak tłusty, a będzie miał super smak.
Cebulę obieramy z łupinki i opalamy przez chwilę nad ogniem. Powinna być zadymiona, ciemna.
Do dużego garnka wkładam umyte mięso wołowego i drobiowe, dodaję obrane warzywa, wsypuję 1 łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu. Zalewamy wszystko wodą i zagotowujemy. Jak bulion zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Bulion powinien się gotować przez około 2-3 godzin, wszystko zależy od wielkości mięsa jakie dodaliście.
Flaki w płatach dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą z odrobiną soli i gotujemy przez około 25 minut. Po tym czasie odcedzamy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy ponownie. Po kolejnych 25 minut czynność powtarzamy. Powinny być 3 razy gotowane. Po tym czasie sprawdzamy, czy zapach jest dla nas akceptowalny i czy są w miarę miękkie.
Im więcej razy je obgotowujecie tym bardziej pozbywacie się tego charakterystycznego smaku i tym bardziej miękkie robią się flaki.
Jak mięso w rosole jest miękkie to wyciągamy je łyżką cedzakową razem z warzywami. Dodajemy do rosołu flaki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy je jeszcze przez około 40 minut, do momentu kiedy uznacie, że flaki są wystarczające miękkie. Do gotujących się flaków dodaję pokrojoną w kostkę, ugotowaną wcześniej marchewkę, pokrojoną połowę porcji mięsa wołowego i drobiowego. Gotujemy je jeszcze przez około 10 minut.
Na sam koniec próbujemy flaki i ewentualnie doprawiamy do smaku odrobiną pieprzu albo soli. Jeśli chcecie uzyskać, znacznie bardziej gęstą zupę, możecie przygotować zasmażkę. Jednak ja osobiście wolę klasyczne flaki bez zasmażki.
Flaki wołowe najczęściej podajemy ze świeżą bułką, albo chlebem.
Smacznego!