Każdy z nas chyba borykał się z problemem przypalenia garnków czy patelni. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele środków chemicznych do usuwania przypaleń.
Jednak chemia ta najczęściej nie należy do tanich produktów oraz bardzo często są to silne środki, które zużywane w dużej ilości mogą niszczyć skórę rąk i paznokcie oraz mieć negatywny wpływ na nasze drogi oddechowe.
Jak usunąć przypalenia z patelni?
Polacy statystycznie coraz częściej sięgają po domowe sposoby usuwania wszelkiego rodzaju zabrudzeń i przypaleń. Za takim rozwiązaniem przemawia nie tylko niska cena, ale również dostępność produktów, które najczęściej znajdziemy we własnym domu.
Obejrzyj nasze filmy:
Soda oczyszczona sposób na przypalone naczynia
Usuwać przypalenia możemy z każdego rodzaju patelni żeliwnej, aluminiowej czy też ceramicznej. Jeżeli tylko w domu posiadasz sodę oczyszczoną i wodę utlenioną możesz zapomnieć o przypaleniu. Jest to bardzo stary sposób stosowany przez nasze babcie.
Przeczytaj również: Na co zwrócić uwagę przy zakupie lodówki?
Z podanych składników musimy przygotować pastę. Do miseczki wsypujemy sześć łyżeczek sody i 1/4 szklanki wody utlenionej, następnie mieszamy. Pastę nakładamy na spód przypalonej patelni. Po około dziesięciu minutach pastę należy zmyć.
Kwasek cytrynowy
Podobne zastosowanie w przypadku przypalonej patelni znajdzie kwasek cytrynowy. Wystarczy jedną łyżeczkę kwasku cytrynowego zagotować z niewielką ilością wody. Przypalenia zejdą najłatwiej gdy spód patelni będzie moczony w roztworze przez kilka godzin.
Ocet i soda
Trzecim sprawdzonym sposobem na przypalenia jest niezawodne połączenie octu i sody. Bez względu na to, który sposób na czyszczenie przypalenia wybierzesz pamiętaj, że czas ma również znaczenie.
Mając pod ręką wszystkie kuchenne składniki bez trudu przygotujesz domowy preparat do usuwania przypaleń.
Teraz już powinieneś wiedzieć, jak usunąć przypalenia z patelni.