Buraczki zasmażane
Różności

Buraczki zasmażane

Domowy przepis na buraczki zasmażane to tradycyjny polski dodatek do obiadu Przygotowanie buraczków na ciepło jest bardzo proste i szybkie. W tym wpisie pokażę Wam krok po kroku jak przygotować buraczki zasmażane według tradycyjnej receptury.

Buraczki na ciepło to mój ulubiony dodatek obiadowy, podaję go bardzo często z bitkami z cebulką, czy chociażby kotletem mielonym. Oczywiście najwiecej czasu potrzebujemy na ugotowanie, albo upieczenie buraczków. Jeśli jednak nie macie czasu, możecie w sklepie kupić już gotowe ugotowane buraczki.

Dodatek ten podajemy zazwyczaj w daniach w których pojawiają się kluski śląskie albo ziemniaki.

Buraczki smażone możemy przygotować w dwóch wersjach z dodatkiem smażonej cebulki albo bez niej. Możecie również przygotować zasmażkę z mąki, ale nie jest to konieczne.

Ja tradycyjnie buraczki podsmażam na smalcu, mają wtedy charakterystyczny smak.

Jeśli szukasz innych przepisów i inspiracji to znajdziesz je na moim blogu kulinarnym. Polecam Ci przepis na kotlety schabowe, albo pyszną sałatkę z ogórków, która będzie świetnym dodatkiem do obiadu.

Buraczki zasmażane składniki

  • 1 kg buraczków
  • 1 niewielka cebula
  • 1 łyżka smalcu.
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru

Kupując buraczki wybierajcie takie, które będą mniej więcej tej samej wielkości. Wtedy podczas gotowania ugotują się w tym samym czasie. Możecie również buraczki upiec. Poniżej podam Wam przepis na jedną i druga opcję.

Buraczki zasmażane przepis

Ja zazwyczaj gotuję buraki, w tym celu je dokładnie myję i gotuję w całości przez około 60-70 minut (dla buraków średnich). Jak macie większe buraki to musicie wydłużyć ten czas do ok. 90 minut. Buraki gotujemy na wolnym ogniu. Pilnujemy aby woda nie wyparowała, w razie potrzeby dolewamy.

Po ugotowaniu buraki wyjmujemy i studzimy.

Buraczki po ugotowaniu
Buraczki po ugotowaniu

Jeśli zdecydowaliście się upiec buraki, to również je dokładnie myjemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 190 st. C. przez około 90 minuty. Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.

Buraki obieramy ze skórki jeśli jeszcze nieprzestygły do końca. Załóżcie rękawice, abyście nie mieli później problemów z domyciem rąk.

Obrane buraki ścieramy na tarce. Ja połowę z nich ścieram na małych oczkach, a połowę na średnich.

Starte buraczki zasmażane
Starte buraczki

Na patelni rozpuszczam smalec i dodaję drobno posiekaną cebulę, cebulkę podsmażam, aż będzie szklista. Do cebuli dodaję mąkę, a następnie na patelnię wkładam starte buraczki. Dodajemy szczyptę pieprzu, soli, cukru i kwasku cytrynowego. Możecie kwasek cytrynowy zastąpić octem (1 łyżka). Zarówno jeden jak i drugi dodatek pozwoli zachować piękną czerwoną barwę buraków. Buraczki smażymy przez około 6-7 minut na wolnym ogniu.

Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Buraczki zaraz po usmażeniu są gotowe do podania.

Tradycyjne buraczki zasmażane
Tradycyjne buraczki zasmażane

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Buraczki zasmażane

Buraki zasmażane idealnie pasują do codziennego obiadu. Nie dość, że buraczki zasmażane jest, łatwo przygotować to pasują, prawie do każdego dania, które chcemy przygotować. Buraki zasmażane to chyba jeden z tych najprostszych dodatków do domowego obiadu, który można przygotować.

Buraczki zasmażane przepisy

Buraczki zasmażane w Polsce zyskały bardzo dużą popularność. Nie tylko w domach możemy zauważyć dość często przygotowane buraczki zasmażane, ale i w wielu innych miejscach, jak na przykład restauracjach. Buraczki na ciepło przygotowuje się bardzo szybko, ale i podaje się je na ciepło do obiadu. Najlepiej będzie pasować z ziemniaki, ale i mięsem. Buraczki zasmażane z cebulą. Tak jest taka możliwość przygotowania ów dodatku, do którego możemy, właśnie dodać naszą znaną cebulę a smak będzie, o wiele lepszy.

Przepis na buraczki do obiadu jest dość popularny i wiele Polskich rodzin wie jak je przygotować. Buraki zasmażane z mąką smakują idealnie na ciepło z ziemniakami, które również możemy dostrzec na Polskim stole. Buraczki na ciepło to idealna propozycja dla osób, które po powrocie do domu z pracy chcą zjeść dobry, ale i zarazem szybki obiad.

Wówczas przygotowanie takich buraczków zasmażanych z cebulą jest proste, szybkie, ale i znakomite w smaku. Przygotowanie, jak i przepis na buraczki do obiadu jest dość prosty, ale i zarazem przyjemny do przygotowania. Buraczki zasmażane są najczęściej podawane na ciepło, choć czasem trafią się osoby, które lubią jeść takie buraczki zasmażane na zimno, choć wiele osób podaje buraczki na ciepło do domowego posiłku, jakim jest obiad. Często buraczki zasmażane z cebulą sprawdzą się idealnie do pracy i do zjedzenia ich podczas lunczu w pracy.