Powidła śliwkowe
Różności

Powidła śliwkowe

Przepis na proste, domowe powidła śliwkowe. To przepis, który trzeba znać i coś, co koniecznie trzeba przygotować jak tylko pojawią się słodkie, dojrzałe śliwki.

W tym przepisie najważniejszy jest wybór odpowiednich śliwek. Powinny one być słodkie oraz co ważne po przełamaniu śliwki na pół pestka powinna z łatwością odchodzić od miąższu. Najlepiej śliwki do powideł śliwkowych kupować od lokalnych rolników. Z całą pewnością podpowiedzą Wam, który rodzaj śliwek będzie idealny.

Sposobów na przygotowanie powideł ze śliwek jest bardzo dużo, każdy wybierze ten swój, który mu najbardziej będzie odpowiadał. Powidła śliwkowe możemy zrobić w kilka godzin, albo kilka dni. Oczywiście musimy mieć świadomość tego, że bardzo często przypalają się do dna garnka.

Ja smażę śliwki w garnku z grubym nieprzywieralnym dnem. W zależności od tego, jakie śliwki wybierzecie, jak będą słodkie to dodajcie odrobinę mniej cukru, jak będą mniej słodkie trochę więcej.

Przeczytaj przepis na powidła ze śliwek do samego końca, bo znajdziesz w nim wiele ciekawych wskazówek oraz porad.

Jeśli potrzebujesz innych przepisów na przetwory to na moim blogu kulinarnym znajdziesz między innymi pyszny i szybki przepis na dżem z winogron, czy idealny przecier pomidorowy. Domowe przetwory są zdrowe i zawsze wiemy z jakich składników zostały przygotowane.

Powidła śliwkowe składniki

  • 2,5kg śliwek
  • 150-200g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jak widzicie lista składników jest bardzo krótka, więc i przepis bardzo prosty :)

Powidła śliwkowe przepis

Zaczynamy od umycia śliwek. Następnie dzielimy je na pół i usuwany z nich pestki. Tak przygotowane śliwki wkładamy do garnka, w którym będziemy przygotowywać powidła i zasypujemy cukrem. Śliwki dokładnie mieszamy z cukrem i zostawiamy na około 1 godzinę, aby cukier się rozpuścił, a śliwki puściły sok.

Teraz możemy dodać odrobinę soku z cytryny, jednak nie jest to konieczne. Garnek ze śliwkami ustawiamy na palniku i gotujemy na bardzo wolnym ogniu. Powidła śliwkowe od czasu do czasu mieszamy, aby śliwki się nie przypaliły.

IMG 7024

Powidła śliwkowe gotujemy między 4-6 godzin. Wszystko zależy od tego jakie mieliście śliwki. Po tym czasie, jak zgęstnieją można przekładać je do słoiczków.

Jednak aby były w późniejszym czasie dobre do jedzenie, trzeba je zapasteryzować. Duży garnek wykładamy na dni ściereczką, ustawiamy słoiczki, tak aby się ze sobą nie stykały i wlewamy wodę do mniej więcej 2/3 wysokości słoików. Wodę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i pasteryzujemy słoiki przez 20 minut. Pasteryzować należy słoiki z jeszcze gorącymi powidłami owocowymi.

Powidła śliwkowe
Powidła śliwkowe
Powidła śliwkowe

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Powidła śliwkowe

Powidła ze śliwek sprawdzą się idealnie do wyrobienia z nich dżemu. Dżem śliwkowy jest uwielbianym dżemem ze śliwek przez Polskich obywateli. Wiele domów w gospodarstwie od 2 do 6 osób często jest spotykany właśnie samorodny dżem śliwkowy, który powstaje z powidła śliwkowe. Przepis na powidła śliwkowe jest, bardzo prosto wykonać a później można, z nich wykonać właśnie dżem śliwkowy. Jednak i wiele osób zastanawia się, zanim przygotuje swój dżem ze śliwek jakie śliwki do powideł, z których później można wyrobić właśnie dżem śliwkowy.

Przepisy powidła śliwkowe

Powidła ze śliwek są prostym przepisem i łatwo je wykonać z różnorodnej jakości śliwki i gatunku. Jednak możemy wytypować jakie śliwki do powideł będą najlepsze, a są to śliwki węgierki, które są na ogół słodkie, ale i zarazem dojrzałe. Powidła śliwkowe jest, banalnie prosto o przygotowanie a z właśnie nich wyrabia, się dżem śliwkowy, który często jest konsumowany przez polskie rodziny. Wykonanie takiego dżemu nie jest skomplikowane ani jakoś długie. Jednak, aby, go przygotować musimy mieć już wcześniej przygotowane powidła śliwkowe.

Następnie to z nich robimy dżem ze śliwek. Często wiele gospodarstw sami wykonują takie dżemy ze wzgląd na ich prosty przepis tanie składniki, ale i naprawdę idealny smak. Przygotowanie takiego dżemu ze śliwek nie trwa, długo jego smak jest, bardzo Dobry, ale i często jadalny w szczególności na wsi. Na wsi bardzo często możemy, zauważyć jak trwają, przygotowanie do wykonania powidła śliwkowe, ale i później do wyrabiania z nich dżem ze śliwek.

Przepis na powidła śliwkowe jest bardzo prosty do wykonania i trwa on tylko chwilę. Dlatego warto zacząć produkować swój własny dżem ze śliwkowy, który jest z powidła śliwkowe. Przepis na powidła śliwkowe jest banalnie prosty do znalezienia w internecie. Również odpowiedzieliśmy sobie jakie śliwki do powideł wybrać i jakie z nich będą najlepiej odpowiadać temu wykonaniu.