Sałatka z parmezanem
Przystawki, przekąski, sosy

Sałatka z parmezanem

Sałatka z parmezanem to moja inspiracja kuchnią włoską. W tym wpisie pokażę Wam jak przygotować sałatkę, która łączy w sobie klasyczne smaki świeżych warzyw z odrobiną najlepszych składników kuchni włoskiej.

Można powiedzieć, że sałatka z serem długo dojrzewającym jakim jest Parmezan to modyfikacja klasycznej sałatki cezara. Możecie podać tą przystawkę zarówno z sosem czosnkowym, albo klasycznie jak w moim wypadku z odrobiną dobrej jakościowo oliwy z oliwek.

W swoim przepisie wykorzystam mięso z kurczaka, jednak możecie je zastąpić chociażby filetem z indyka. Wasza sałatka będzie jeszcze bardziej delikatna.

Tak naprawdę nie potrzeba tutaj wiele pracy, wystarczy pokroić składniki, wrzucić na grilla kurczaka i cukinię i mamy gotowy – smaczny, zdrowy i pożywny posiłek. Z całą pewnością takim daniem będziemy w stanie najeść się na obiad.

Danie sałatka z parmezanem to też ciekawa propozycja na posiłek, który możecie zabrać ze sobą do pracy i zjeść na lunch albo obiad.

Przeczytajcie przepis do końca, znajdziecie w nim kilka wskazówek, porad i inspiracji. Prezentuję liczbę składników na 2 porcje sałatki

Sałatka z parmezanem składniki

  • ok. 160g miksu sałat
  • 200g filetu z kurczaka
  • 14 pomidorków koktajlowych
  • 1 większy ogórek zielony
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 25g parmezanu
  • szczypta oregano
  • niewielka cukinia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek

Najlepiej abyście mieli ser parmezan w kawałku. Nie kupujcie takiego już startego. Wybierzcie również ogórki zielone, gruntowe. Mają one znacznie lepszy smak.

Oprócz przypraw, które Wam tutaj zaprezentowałem, możecie dodać inne Wasze ulubione.

Sałatka z parmezanem przepis

Zaczynamy od umycia kurczaka. Następnie kładziemy go na grilla. Wykorzystajcie do tego celu patelnię grillową albo grilla elektrycznego. Ja używam grilla elektrycznego z Lidla i bardzo go sobie chwalę. Kurczaka na grillu skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami, szczyptą soli, pieprzu i grillujemy. Powinien być delikatnie brązowy i chrupiący z wierzchu. Odstawiamy go do ostygnięcia. Następnie kroimy w dużą kostkę.

Jak kurczak będzie gotowy na płytę grillową kładziemy pokrojoną w półplasterki cukinią. Ją również skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku. Jak będzie gotowa przekładamy do miseczki i czekamy aż odrobinę ostygnie.

Na talerzu układamy miks sałat, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojoną w paseczki, albo dużą kostkę paprykę i pokrojonego w półplasterki ogórka zielonego. Na tym układamy kurczaka, cukinię i posypujemy parmezanem.

Wspomniałem Wam, że lepiej kupić go w całości. Możemy na tarce, na specjalnych oczkach zetrzeć go na cienkie wiórki. Sałatkę na sam koniec skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.

Jeśli chcecie, możecie jeszcze wszystko oprószyć odrobiną czarnego, świeżo zmielonego pieprzu.

Sałatka z parmezanem
Sałatka z parmezanem

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Sałatka z parmezanem

Gdy temperatury za oknem zaczynają oscylować w granicach 30 stopni, ostatnie, na co mamy ochotę to stanie przy garach godzinami i gotowanie wielodaniowych obiadów. Warto wtedy sięgnąć po szybką i świeżą propozycję, jaką jest włoska sałatka. Liście chrupiącej sałaty, soczyste pomidory, aromatyczny dressing, wysokiej jakości ser, to wspaniała recepta na prędki obiad w gorące dni. Sałatka z kurczakiem i cukinią to jeden z ciekawszych pomysłów na rodzinny obiad lub kolacje.

Aby nadać jej trochę słodyczy, można dodać kukurydzę czy gotowaną marchewkę, a dodatek mięty do dressingu będzie nadawał wyjątkowego aromatu. Dla wegetarian świetną opcją będzie sałatka z włoskim serem, która smakuje równie wybornie, jak mięsna.

Sałatka z kurczakiem i parmezanem przepisy

Przygotowując grilla dla naszych gości, warto zaskoczyć ich nie tylko wspaniałymi mięsami, ale także postawić na mniej oczywisty dodatek. Sałatka z parmezanem, pomidorkami cherry, sałatą rzymską i dobrej jakości oliwą z oliwek, będzie idealnie komponować się z grillowanym stekiem. Sałatka z grana padano, czyli z serem podobnym do parmezanu, jednak łagodniejszym od niego, z racji krótszego czasu dojrzewania, będzie bardzo dobrym wyborem dla naszych niemięsożernych znajomych.

Sałatka z parmezanem i kurczakiem będzie natomiast wspaniałym wyborem podczas imprez bardziej domowych. Będzie to idealne uzupełnienie sylwestrowego stołu, a dla bardziej odważnych i lubiących wyłamywać się ze schematów gospodarzom nawet świątecznego.