Sałatka z parmezanem to moja inspiracja kuchnią włoską. W tym wpisie pokażę Wam jak przygotować sałatkę, która łączy w sobie klasyczne smaki świeżych warzyw z odrobiną najlepszych składników kuchni włoskiej.
Można powiedzieć, że sałatka z serem długo dojrzewającym jakim jest Parmezan to modyfikacja klasycznej sałatki cezara. Możecie podać tą przystawkę zarówno z sosem czosnkowym, albo klasycznie jak w moim wypadku z odrobiną dobrej jakościowo oliwy z oliwek.
W swoim przepisie wykorzystam mięso z kurczaka, jednak możecie je zastąpić chociażby filetem z indyka. Wasza sałatka będzie jeszcze bardziej delikatna.
Obejrzyj nasze filmy:
Tak naprawdę nie potrzeba tutaj wiele pracy, wystarczy pokroić składniki, wrzucić na grilla kurczaka i cukinię i mamy gotowy – smaczny, zdrowy i pożywny posiłek. Z całą pewnością takim daniem będziemy w stanie najeść się na obiad.
Danie sałatka z parmezanem to też ciekawa propozycja na posiłek, który możecie zabrać ze sobą do pracy i zjeść na lunch albo obiad.
Przeczytajcie przepis do końca, znajdziecie w nim kilka wskazówek, porad i inspiracji. Prezentuję liczbę składników na 2 porcje sałatki
Sałatka z parmezanem składniki
- ok. 160g miksu sałat
- 200g filetu z kurczaka
- 14 pomidorków koktajlowych
- 1 większy ogórek zielony
- 1/2 czerwonej papryki
- 25g parmezanu
- szczypta oregano
- niewielka cukinia
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- oliwa z oliwek
Najlepiej abyście mieli ser parmezan w kawałku. Nie kupujcie takiego już startego. Wybierzcie również ogórki zielone, gruntowe. Mają one znacznie lepszy smak.
Oprócz przypraw, które Wam tutaj zaprezentowałem, możecie dodać inne Wasze ulubione.
Sałatka z parmezanem przepis
Zaczynamy od umycia kurczaka. Następnie kładziemy go na grilla. Wykorzystajcie do tego celu patelnię grillową albo grilla elektrycznego. Ja używam grilla elektrycznego z Lidla i bardzo go sobie chwalę. Kurczaka na grillu skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami, szczyptą soli, pieprzu i grillujemy. Powinien być delikatnie brązowy i chrupiący z wierzchu. Odstawiamy go do ostygnięcia. Następnie kroimy w dużą kostkę.
Jak kurczak będzie gotowy na płytę grillową kładziemy pokrojoną w półplasterki cukinią. Ją również skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku. Jak będzie gotowa przekładamy do miseczki i czekamy aż odrobinę ostygnie.
Na talerzu układamy miks sałat, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojoną w paseczki, albo dużą kostkę paprykę i pokrojonego w półplasterki ogórka zielonego. Na tym układamy kurczaka, cukinię i posypujemy parmezanem.
Wspomniałem Wam, że lepiej kupić go w całości. Możemy na tarce, na specjalnych oczkach zetrzeć go na cienkie wiórki. Sałatkę na sam koniec skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.
Jeśli chcecie, możecie jeszcze wszystko oprószyć odrobiną czarnego, świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego!