Grill elektryczny to wygodny sposób na gotowanie potraw. Ma wiele zalet w porównaniu z tradycyjnymi grillami.

Za oknem świeci słońce, jest lato, mamy ochotę na grillowaną kiełbaskę, karkówkę, ale nie mamy gdzie go przygotować. A może balkon w bloku? Owszem, ale tylko z elektrycznym grillem. Jednak uważajcie, bo narobicie smaku swoim sąsiadom.

Potrawy z grilla są znacznie zdrowsze, aniżeli te smażone na tłuszczu i znacznie mniej kaloryczne. Tak więc elektryczny grill to idealnie urządzenie do domu.

Obejrzyj nasze filmy:

Grill elektryczny – jaki wybrać?

  • Grill  stołowy do kuchni – jest to niewielkich rozmiarów urządzenie przeznaczone do postawienia na blacie, o niewielkiej powierzchni grillowej
  • Grill elektryczny stojący do ogrodu – jest to urządzenie o znacznie większej powierzchni grillowej, przeznaczone dla większej ilości osób. Wyposażone zazwyczaj w ruszt lub płytę grzewczą.

Przeczytaj także: Ekspres kapsułkowy – poznaj 4 powody, dla których warto go mieć

Zalety grilla elektrycznego

  • może być używane o każdej porze roku
  • bardzo szybko uzyskuje pożądaną temperaturę
  • jest bezpieczny w użytkowaniu
  • jest bardzo łatwy w czyszczeniu
  • może być używane we wnętrzu budynku lub na zewnątrz

[adinserter block=”11″]

Test grilla z Lidla - SILVERCREST
Test grilla z Lidla – SILVERCRESTTest grilla z Lidla – SILVERCREST

Cena grilla elektrycznego z Lidla jest bardzo przystępna. Można go kupić za 139 PLN. Co było dla mnie bardzo istotne przy wyborze tego typu urządzenia to moc. W sklepach znajdziemy urządzenia o mocy od 400W do 2500-3000W. Jednak im większa moc tym płyta szybciej się nagrzewa i w wyżej temperaturze są przygotowywane potrawy. A trzeba pamiętać, że im dłużej będziemy smażyli mięso tym zrobi się znacznie bardzie „gumowate”.

Grilla z Lidla ma moc 2000W i faktycznie w przeciągu 2 minut potrafi nagrzać się do maksymalnej temperatury. Na górze jest umieszczone pokrętło z regulacją temperatury i dwa wskaźniki – Power i Ready.

Test grilla z Lidla - SILVERCREST
Test grilla z Lidla – SILVERCREST

Ruszt jest wykonany z powłoki do której nie przywiera jedzenie – faktycznie smażone burgery bez problemu dało się podnieść i przewrócić na drugą stronę. Wytapiany tłuszcz będzie spływał kanalikami do pojemnika znajdującego się na dole grilla.

Sprawdź także: Ekspresy przelewowe – proste urządzenia dla początkujących kawoszy

Urządzenie po przestudzeniu możemy bardzo szybko wyczyścić przy pomocy gąbki. Ze względu na to, że do rusztu nic nie przywiera, czyszczenie jego jest niezwykle proste i szybkie.

Grill ten z całą pewnością spełnia moje oczekiwania i wbrew różnym komentarzom na temat czyszczenia tego typu sprzętów, jestem z zakupu bardzo zadowolony, bo dzięki temu posiłki staną się jeszcze bardziej urozmaicone.

Z czystem sumieniem polecam wszystkim.